Śledzie po cygańsku

Opublikowano: 10.06.2021 r., 13:00 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie śledziowe z jarzynami
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami i cebulką tworzą pyszne połączenie.
Przygotowanie 20 min
305 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (800 g)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Cebula (300 g)
  • Ketchup (130 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Musztarda (40 g)
  • Cukier (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
miska, miseczka

Przepis na śledzie po cygańsku krok po kroku

Jeżeli trzeba namocz śledzie.

Śledzie pokrój w podłużne paski o szerokości około 3 centymetry.

Ogórki pokrój w niewielką kostkę.

Obraną i umytą cebulę pokrój w kostkę.

Wymieszaj śledzie z warzywami.

Dodaj do śledzi i warzyw ketchup, musztardę, olej, cukier, pół łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj wszystkie składniki.

Odstaw na minimum kilka godzin do lodówki i podawaj z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na śledzie po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi po cygańsku

Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami i cebulką tworzą pyszne połączenie. Śledzie po cygańsku są to filety śledziowe w sosie musztardowo-pomidorowym z akcentem papryki.

Śledzie po cygańsku robione są z cebulką i ogórkami konserwowanymi. Pyszny smak, który łączy słodką nutę cukru i słony smak wytrawnych składników. Wyśmienicie smakuje razem z pyszną bagietką. Jest prostym i szybkim przepisem do zrobienia, a dodatkowo bardzo smacznym. Na wigilii ten przepis koniecznie powinien się pojawić.

Śledzie po cygańsku różnią się od śledzi po kaszubsku tym, że w sosie do śledzi po cygańsku jest dodana musztarda. W śledziach po kaszubsku musztardy się nie daje. Ponadto sos do śledzi po cygańsku nie wymaga obróbki termicznej, a do śledzi kaszubskich – tak. Zamiast śliwek, które występują w śledziach po kaszubsku do śledzi po cygańsku dodaje się ogórki konserwowe. Dodatkowo do sosu do śledzi po cygańsku wystarczy tylko sól, pieprz, cukier oraz papryka słodka. Nie dodaje się octu, gorczycy, ziela angielskiego ani liści laurowych.

Śledzie po cygańsku robi się bardzo szybko. Nie trzeba tutaj nic gotować, przygotowanie sałatki zajmuje maksymalnie mało czasu. Wykonanie przepisu jest banalnie proste.

Przepis zawiera niezbyt dużą ilość dodanego oleju. Zawiera tym samym najmniej kilokalorii z przepisów na śledzie po kaszubsku czy giżycku. Możesz cukier wymienić na zamienniki cukru, które są zdrowszą alternatywą – ksylitol lub erytrytol. Są to świetne produkty, które z powodzeniem zastępują cukier. Ketchup można wymienić na passatę lub koncentrat pomidorowy. W przypadku passaty warto ją wcześniej zagotować z przyprawami aż zgęstnieje. Jest ona rzadsza od ketchupu.

Śledzie po cygańsku są bardzo dobrą propozycją na posiłek, który nadaje się na co dzień. Będą świetne na kolację, podwieczorek lub śniadanie. Są także serwowane na święta i imprezy. Idealna przystawka, która niekiedy bywa obowiązkowa podczas spotkań i przyjęć rodzinnych.

Alergeny w śledziach po cygańsku

Lista alergenów dla śledzi po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda

Wartości odżywcze śledzi po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Niski indeks glikemiczny i niska zawartość węglowodanów to dwie cechy, które opisują danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
127.12
305.08
Białko (g)
10.38
24.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
5.13
12.32
Węglowodany przyswajalne (g)
4.53
10.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
7.20
17.27
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
4.87
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
12.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
8.21
Brak danych dla: musztarda, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
4.19
Brak danych dla: musztarda, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.97
79.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
18.23
43.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
7.53
18.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.50
6.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.31
5.54
Witamina E (mg)
0.61
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.38
36.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.95
4.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.23
26.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.91
81.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
244.72
587.33
Potas (mg)
250.51
601.22
Wapń (mg)
44.70
107.27
Fosfor (mg)
141.55
339.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.84
54.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.79
Cynk (mg)
0.62
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po cygańsku 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po cygańsku

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
800 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 800 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ketchup
130 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 130 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Cukier
6 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Koszt składników
53.50