Śledzie po cygańsku
- Śledź filet (800 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Cebula (300 g)
- Ketchup (130 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Musztarda (40 g)
- Cukier (6 g)
Przepis na śledzie po cygańsku krok po kroku
Jeżeli trzeba namocz śledzie.
Śledzie pokrój w podłużne paski o szerokości około 3 centymetry.
Ogórki pokrój w niewielką kostkę.
Obraną i umytą cebulę pokrój w kostkę.
Wymieszaj śledzie z warzywami.
Dodaj do śledzi i warzyw ketchup, musztardę, olej, cukier, pół łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Odstaw na minimum kilka godzin do lodówki i podawaj z pieczywem.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami i cebulką tworzą pyszne połączenie. Śledzie po cygańsku są to filety śledziowe w sosie musztardowo-pomidorowym z akcentem papryki.
Śledzie po cygańsku robione są z cebulką i ogórkami konserwowanymi. Pyszny smak, który łączy słodką nutę cukru i słony smak wytrawnych składników. Wyśmienicie smakuje razem z pyszną bagietką. Jest prostym i szybkim przepisem do zrobienia, a dodatkowo bardzo smacznym. Na wigilii ten przepis koniecznie powinien się pojawić.
Śledzie po cygańsku różnią się od śledzi po kaszubsku tym, że w sosie do śledzi po cygańsku jest dodana musztarda. W śledziach po kaszubsku musztardy się nie daje. Ponadto sos do śledzi po cygańsku nie wymaga obróbki termicznej, a do śledzi kaszubskich – tak. Zamiast śliwek, które występują w śledziach po kaszubsku do śledzi po cygańsku dodaje się ogórki konserwowe. Dodatkowo do sosu do śledzi po cygańsku wystarczy tylko sól, pieprz, cukier oraz papryka słodka. Nie dodaje się octu, gorczycy, ziela angielskiego ani liści laurowych.
Śledzie po cygańsku robi się bardzo szybko. Nie trzeba tutaj nic gotować, przygotowanie sałatki zajmuje maksymalnie mało czasu. Wykonanie przepisu jest banalnie proste.
Przepis zawiera niezbyt dużą ilość dodanego oleju. Zawiera tym samym najmniej kilokalorii z przepisów na śledzie po kaszubsku czy giżycku. Możesz cukier wymienić na zamienniki cukru, które są zdrowszą alternatywą – ksylitol lub erytrytol. Są to świetne produkty, które z powodzeniem zastępują cukier. Ketchup można wymienić na passatę lub koncentrat pomidorowy. W przypadku passaty warto ją wcześniej zagotować z przyprawami aż zgęstnieje. Jest ona rzadsza od ketchupu.
Śledzie po cygańsku są bardzo dobrą propozycją na posiłek, który nadaje się na co dzień. Będą świetne na kolację, podwieczorek lub śniadanie. Są także serwowane na święta i imprezy. Idealna przystawka, która niekiedy bywa obowiązkowa podczas spotkań i przyjęć rodzinnych.
Alergeny w śledziach po cygańsku
Lista alergenów dla śledzi po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
Wartości odżywcze śledzi po cygańsku
Niski indeks glikemiczny i niska zawartość węglowodanów to dwie cechy, które opisują danie.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.