Przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej krok po kroku
- Śledź filet 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 100 g
- Olej rzepakowy 80 ml
- Cebula 300 g
- Ocet winny 375 ml
- Cukier 130 g
- Jajko 3 szt.
Płaty śledziowe dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i mące. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej litr wody, dodaj ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj.
Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na oleju rzepakowym.
Płaty śledziowe wkładaj do słoika razem z cebulą. Zalej zalewą octową.
Gotowe płaty wstaw do lodówki.
Danie jest gotowe do spożycia po 4 dniach.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię

(liczba kalorii)
Śledzie opiekane w zalewie octowej - cechy przepisu
Więcej o śledziach opiekanych w zalewie octowej
Śledzie opiekane z zalewie octowej to doskonała propozycja na rybną przystawkę. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla znajomych. Przepis na śledzie opiekane w occie jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego żeby go przygotować. Śledź opiekany w zalewie octowej jest świetnym pomysłem na zakonserwowanie ryby. Śledzie w zalewie można po za pasteryzowaniu przechowywać do 3 miesięcy. Śledzia można zastąpić inną rybą, którą akurat mamy w lodówce. Bardzo dobrze sprawdzą się ryby jeziorne takie jak szczupak czy sandacz. Ocet z zalewie powoduje, że ryba jest krucha a niewielkie ości miękną, rybę można więc spożywać bez większych obaw. A więc jak zrobić śledzie opiekane w zalewie octowej? Przepis na opiekane śledzie w occie jest następujący: filety należy doprawić, za panierować w jajku, mące i usmażyć. Przygotować zalewę z wody, octu, cukru i przypraw. Dodać podsmażoną cebulę. Śledzie przełożyć cebulą i zalać gorącą zalewą. Potrzebują 4 dni żeby się przegryźć, po tym czasie można je spożywać.
Śledź jest rybą tłustą bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego.
Zalewa octowa do śledzi opiekanych to tradycyjna mieszanka wody, octu winnego lub spirytusowego, cukru, soli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprzu ziarnistego). Wzbogacić jej smak można poprzez dodanie kopru świeżego, czy też przecieru pomidorowego. Proporcje zalewy octowej do ryby powinny być następujące 1 litr wody:375 ml octu.
Podsumowując śledzie opiekane w zalewie octowej to wspaniała propozycja na rybę dla osób stroniących od ryb ze względu na ości. Zalewa octowa zmiękcza ości i ułatwia jedzenie ryby. Śledź opiekany w zalewie octowej sprawdzi się jako przekąska i na spotkanie ze znajomymi. Podawaj go z pieczywem żytnim i odrobiną masła. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej.
Wartości odżywcze śledzi opiekanych w zalewie octowej
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w śledziach opiekanych w zalewie octowej
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach opiekanych w zalewie octowej
Lista alergenów dla śledzi opiekanych w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
W przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny