Przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny
To będzie niezbędne
patelnia duża, słoik

Płaty śledziowe dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i mące. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej litr wody, dodaj ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj.

Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na oleju rzepakowym.

Płaty śledziowe wkładaj do słoika razem z cebulą. Zalej zalewą octową.

Gotowe płaty wstaw do lodówki.

Danie jest gotowe do spożycia po 4 dniach.

śledzie opiekane w zalewie octowej podane na ozdobnym talerzu.
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
42.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Śledzie opiekane w zalewie octowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach opiekanych w zalewie octowej

Śledzie opiekane z zalewie octowej to doskonała propozycja na rybną przystawkę. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla znajomych. Przepis na śledzie opiekane w occie jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego żeby go przygotować. Śledź opiekany w zalewie octowej jest świetnym pomysłem na zakonserwowanie ryby. Śledzie w zalewie można po za pasteryzowaniu przechowywać do 3 miesięcy. Śledzia można zastąpić inną rybą, którą akurat mamy w lodówce. Bardzo dobrze sprawdzą się ryby jeziorne takie jak szczupak czy sandacz. Ocet z zalewie powoduje, że ryba jest krucha a niewielkie ości miękną, rybę można więc spożywać bez większych obaw. A więc jak zrobić śledzie opiekane w zalewie octowej? Przepis na opiekane śledzie w occie jest następujący: filety należy doprawić, za panierować w jajku, mące i usmażyć. Przygotować zalewę z wody, octu, cukru i przypraw. Dodać podsmażoną cebulę. Śledzie przełożyć cebulą i zalać gorącą zalewą. Potrzebują 4 dni żeby się przegryźć, po tym czasie można je spożywać.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego.

Zalewa octowa do śledzi opiekanych to tradycyjna mieszanka wody, octu winnego lub spirytusowego, cukru, soli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprzu ziarnistego). Wzbogacić jej smak można poprzez dodanie kopru świeżego, czy też przecieru pomidorowego. Proporcje zalewy octowej do ryby powinny być następujące 1 litr wody:375 ml octu.

Podsumowując śledzie opiekane w zalewie octowej to wspaniała propozycja na rybę dla osób stroniących od ryb ze względu na ości. Zalewa octowa zmiękcza ości i ułatwia jedzenie ryby. Śledź opiekany w zalewie octowej sprawdzi się jako przekąska i na spotkanie ze znajomymi. Podawaj go z pieczywem żytnim i odrobiną masła. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej.

Wartości odżywcze śledzi opiekanych w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
167.36 kcal
334.72 kcal
Białko
10.15 g
20.31 g

Węglowodany w śledziach opiekanych w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.93 g
21.86 g
Węglowodany przyswajalne
10.69 g
21.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.77 g
17.53 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
4.29 g
Tłuszcze nienasycone
6.62 g
13.24 g
Tłuszcze jednonasycone
4.48 g
8.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.14 g
4.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
56.46 mg
112.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
25.30 µg (mcg)
50.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
6.44 µg (mcg)
12.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.36 mg
2.72 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
2.11 µg (mcg)
4.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.16 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
25.30 µg (mcg)
50.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.83 mg
3.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.65 µg (mcg)
35.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.14 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
54.39 mg
108.78 mg
Potas
201.82 mg
403.63 mg
Wapń
36.18 mg
72.37 mg
Fosfor
136.17 mg
272.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.74 mg
39.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
1.94 mg
Cynk
0.64 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi opiekanych w zalewie octowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach opiekanych w zalewie octowej

Lista alergenów dla śledzi opiekanych w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania śledzi opiekanych w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Cebula
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ocet winny
375 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 2
9.00
Za 375 ml
Cukier
130 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
61.50
Jak oceniasz przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.0% osób