Śledzie opiekane w zalewie octowej

Opublikowano: 20.08.2021 r., 15:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Opiekane śledzie na ozdobnym talerzu
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Śledzie opiekane w zalewie octowej to doskonała propozycja na pyszną przystawkę z wykorzystaniem ryby. Sprawdzą się również jako posiłek, wystarczy tylko dodać do nich pieczywo.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 40 min
334 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Cebula (300 g)
  • Ocet winny (375 ml)
  • Cukier (130 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, słoik

Przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej krok po kroku

Płaty śledziowe dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i mące. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej litr wody, dodaj ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj.

Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na oleju rzepakowym.

Płaty śledziowe wkładaj do słoika razem z cebulą. Zalej zalewą octową.

Gotowe płaty wstaw do lodówki.

Danie jest gotowe do spożycia po 4 dniach.

Jak oceniasz przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat śledzi opiekanych w zalewie octowej

Śledzie opiekane z zalewie octowej to doskonała propozycja na rybną przystawkę. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla znajomych. Przepis na śledzie opiekane w occie jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego żeby go przygotować. Śledź opiekany w zalewie octowej jest świetnym pomysłem na zakonserwowanie ryby. Śledzie w zalewie można po za pasteryzowaniu przechowywać do 3 miesięcy. Śledzia można zastąpić inną rybą, którą akurat mamy w lodówce. Bardzo dobrze sprawdzą się ryby jeziorne takie jak szczupak czy sandacz. Ocet z zalewie powoduje, że ryba jest krucha a niewielkie ości miękną, rybę można więc spożywać bez większych obaw. A więc jak zrobić śledzie opiekane w zalewie octowej? Przepis na opiekane śledzie w occie jest następujący: filety należy doprawić, za panierować w jajku, mące i usmażyć. Przygotować zalewę z wody, octu, cukru i przypraw. Dodać podsmażoną cebulę. Śledzie przełożyć cebulą i zalać gorącą zalewą. Potrzebują 4 dni żeby się przegryźć, po tym czasie można je spożywać.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego.

Zalewa octowa do śledzi opiekanych to tradycyjna mieszanka wody, octu winnego lub spirytusowego, cukru, soli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprzu ziarnistego). Wzbogacić jej smak można poprzez dodanie kopru świeżego, czy też przecieru pomidorowego. Proporcje zalewy octowej do ryby powinny być następujące 1 litr wody:375 ml octu.

Podsumowując śledzie opiekane w zalewie octowej to wspaniała propozycja na rybę dla osób stroniących od ryb ze względu na ości. Zalewa octowa zmiękcza ości i ułatwia jedzenie ryby. Śledź opiekany w zalewie octowej sprawdzi się jako przekąska i na spotkanie ze znajomymi. Podawaj go z pieczywem żytnim i odrobiną masła. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na śledzie opiekane w zalewie octowej.

Alergeny w śledziach opiekanych w zalewie octowej

Lista alergenów dla śledzi opiekanych w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na śledzie opiekane w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze śledzi opiekanych w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Śledzie opiekane w zalewie octowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Jest to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
167.36
334.72
Białko (g)
10.15
20.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.93
21.86
Węglowodany przyswajalne (g)
10.69
21.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.77
17.53
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
4.29
Tłuszcze nienasycone (g)
6.62
13.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.48
8.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
4.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.46
112.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
25.30
50.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.44
12.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
2.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.11
4.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.30
50.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.65
35.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.14
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
54.39
108.78
Potas (mg)
201.82
403.63
Wapń (mg)
36.18
72.37
Fosfor (mg)
136.17
272.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.74
39.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.94
Cynk (mg)
0.64
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi opiekanych w zalewie octowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi opiekanych w zalewie octowej

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ocet winny
375 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
9.00
Za 375 ml
Cukier
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
61.50