Śledzie korzenne

Opublikowano: 21.06.2021 r., 16:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie korzenne ułożone na półmisku z cebulą i rodzynkami.
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne są pysznym dodatkiem, który idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. Smakują wspaniale, doprawione pysznymi, korzennymi przyprawami.
Przygotowanie 20 min
666 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju 4 filety (400 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki (180 ml)
  • Sos sojowy 2 łyżki (30 ml)
  • Miód 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda 2 łyżki (50 g)
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, kardamon, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, pojemnik z pokryciem, patelnia beztłuszczowa

Przepis na śledzie korzenne krok po kroku

Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.

W dużej misce zmieszaj ze sobą olej, sos sojowy, musztardę i miód. Dodaj rodzynki i pokrojone śledzie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kardamon, cynamon i anyż podpraż na suchej patelni i dodaj do zalewy.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dołącz do pozostałych składników zalewy.

Śledzie wraz z cebulą i zalewą przełóż do zamykanego pojemnika.

Wstaw do lodówki na 2 dni, po tym czasie będą gotowe do spożycia.

Jak oceniasz przepis na śledzie korzenne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi korzennych

Śledzie korzenne to pyszny przepis, by stworzyć szybką i aromatyczną przekąskę. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które skradnie serca wszystkich gości. Ze względu na przepyszne przyprawy, odznaczają się korzennym smakiem. Pięknie prezentują się na stole, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.

Przepis na śledzie korzenne jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie osoba, która zabiera się za tego typu danie po raz pierwszy. Dobrze jednak zadbać o odpowiednią jakość śledzi, gdyż od ich smaku będzie zależało to jak finalnie będzie się prezentować całe danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie korzenne, które smakują pysznie, a przy tym można je zrobić naprawdę łatwo, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

To dobre danie dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń kulinarnych. W tym daniu słone śledzie połączone zostały ze słodkimi rodzynkami i korzennymi przyprawami. Wszystko dopełnia pyszna zalewa i kawałki cebuli. To danie bardzo niebanalne i na pewno nie nudne. Ma wspaniałą konsystencję i świetny aromat.

Najlepiej wybierać do tego dania śledzie w oleju. Dzięki temu całość smakuje nawet lepiej. Nie trzeba też specjalnie ich przygotowywać, co jest ogromną oszczędnością czasu.

To przepis na wigilijne śledzie, które pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Są daniem postnym, które spokojnie może gościć na wigilijnym stole. To świetna alternatywa dla zwykłych śledzi czy tych podawanych w śmietanie, gdyż są ciekawsze i na pewno nie znudzą się domownikom.

Przyprawa korzenna do śledzi, jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Najlepiej używać tych, które są w dużych kawałkach, dzięki temu zalewa pozostaje bardziej klarowna i można je też łatwo podprażyć. Prażenie jest niezwykle ważne, gdyż uwalnia olejki eteryczne ukryte w przyprawach, które przechodzą do zalewy i wzmacniają jej smak.

Ten przepis na marynowane matiasy z cebulką, choć bardzo dekoracyjny, świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Można je również przygotowywać na co dzień, jako pyszny sposób na sycącą i lekką kolację.

Alergeny w śledziach korzennych

Lista alergenów dla śledzi korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze śledzi korzennych

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości ryb. Śledzie są dobrym źródłem kwasów Omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
435.74
666.68
Białko (g)
20.30
31.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
11.40
17.44
Węglowodany przyswajalne (g)
10.12
15.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
34.89
53.38
Tłuszcze nasycone (g)
16.65
25.48
Tłuszcze nienasycone (g)
18.23
27.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.99
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Fosfor (mg)
321.60
492.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi korzennych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi korzennych

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
400 g
4 filety
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.91
Za 400 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
180 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Musztarda
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
51.00