Przepis na śledzie korzenne krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, kardamon, cynamon cały, anyż
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, pojemnik z pokryciem, patelnia beztłuszczowa

Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.

W dużej misce zmieszaj ze sobą olej, sos sojowy, musztardę i miód. Dodaj rodzynki i pokrojone śledzie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kardamon, cynamon i anyż podpraż na suchej patelni i dodaj do zalewy.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dołącz do pozostałych składników zalewy.

Śledzie wraz z cebulą i zalewą przełóż do zamykanego pojemnika.

Wstaw do lodówki na 2 dni, po tym czasie będą gotowe do spożycia.

Śledzie korzenne ułożone na półmisku z cebulą i rodzynkami.
śledzie korzenne
Koszt przygotowania dania
17.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
666 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
25

Śledzie korzenne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach korzennych

Śledzie korzenne to pyszny przepis, by stworzyć szybką i aromatyczną przekąskę. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które skradnie serca wszystkich gości. Ze względu na przepyszne przyprawy, odznaczają się korzennym smakiem. Pięknie prezentują się na stole, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.

Przepis na śledzie korzenne jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie osoba, która zabiera się za tego typu danie po raz pierwszy. Dobrze jednak zadbać o odpowiednią jakość śledzi, gdyż od ich smaku będzie zależało to jak finalnie będzie się prezentować całe danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie korzenne, które smakują pysznie, a przy tym można je zrobić naprawdę łatwo, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

To dobre danie dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń kulinarnych. W tym daniu słone śledzie połączone zostały ze słodkimi rodzynkami i korzennymi przyprawami. Wszystko dopełnia pyszna zalewa i kawałki cebuli. To danie bardzo niebanalne i na pewno nie nudne. Ma wspaniałą konsystencję i świetny aromat.

Najlepiej wybierać do tego dania śledzie w oleju. Dzięki temu całość smakuje nawet lepiej. Nie trzeba też specjalnie ich przygotowywać, co jest ogromną oszczędnością czasu.

To przepis na wigilijne śledzie, które pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Są daniem postnym, które spokojnie może gościć na wigilijnym stole. To świetna alternatywa dla zwykłych śledzi czy tych podawanych w śmietanie, gdyż są ciekawsze i na pewno nie znudzą się domownikom.

Przyprawa korzenna do śledzi, jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Najlepiej używać tych, które są w dużych kawałkach, dzięki temu zalewa pozostaje bardziej klarowna i można je też łatwo podprażyć. Prażenie jest niezwykle ważne, gdyż uwalnia olejki eteryczne ukryte w przyprawach, które przechodzą do zalewy i wzmacniają jej smak.

Ten przepis na marynowane matiasy z cebulką, choć bardzo dekoracyjny, świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Można je również przygotowywać na co dzień, jako pyszny sposób na sycącą i lekką kolację.

Wartości odżywcze śledzi korzennych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kalorie)
435.74 kcal
666.68 kcal
Białko
20.30 g
31.06 g

Węglowodany w śledziach korzennych

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany
11.40 g
17.44 g
Węglowodany przyswajalne
10.12 g
15.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
1.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz
34.89 g
53.38 g
Tłuszcze nasycone
16.47 g
25.20 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
18.23 g
27.89 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie korzenne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.99 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie korzenne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Fosfor
321.60 mg
492.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi korzennych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach korzennych

Lista alergenów dla śledzi korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania śledzi korzennych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
400 g
4 filety
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.91
Za 400 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
180 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Musztarda
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na śledzie korzenne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób