Śledzie korzenne w oleju
- Śledź w oleju (700 g)
- Olej rzepakowy (300 ml)
- Cebula - 3 sztuki (300 g)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
Przepis na śledzie korzenne krok po kroku
Śledzie odstaw do moczenia. Gdy w smaku będą dobre pokrój je w duże kawałki.
Zagotuj wodę do ugotowania cebuli.
Cebulę obierz. Pokrój cebulę w piórka. Cebulkę dodaj do garnka, zalej wcześniej ugotowaną wodą. Zagotuj przez minutę. Wodę wylej, a cebulę umieść w wodzie o lodowatej temperaturze.
Przygotuj słoik. Dodaj do niego cebulę.
W garnku ugotuj pół szklanki wody. Dodaj pół łyżeczki cynamonu (lub 1 korę cynamonu), 4 goździki oraz szczyptę chilli. Zagotuj, a następnie całość ostudź do letniej temperatury. Najlepiej jest chłodzić zalewę w zlewie z zimną wodą jeśli brakuje Ci czasu na studzenie. Gdy zalewa będzie miała temperaturę letnią dodaj miód oraz ocet i dokładnie wymieszaj.
Tą zalewą zalej cebulę. Jeżeli masz czas polecam zostawić samą cebulę w takiej zalewie na dobę i dopiero po dobie dodawać resztę.
Dodaj śledzie do cebuli.
Olej wymieszaj z przyprawami: 1/4 łyżeczki: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
Olejem zalej śledzie. Śledzie powinny być zalane w całości. Jeżeli istnieje potrzeba dodaj więcej oleju.
Śledzie odstaw na minimum jedną noc do przegryzienia się smaków.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi korzennych
Śledzie w oleju o korzennym smaku są genialne. Korzenne aromaty kojarzą się z zimą i świetnie rozgrzewają. Idealne śledzie świąteczne lub na zimny dzień. Są przepyszne. Najważniejsze przyprawy w tym przepisie to goździki, chilli i cynamon. Do potrawy dodaje się także miód. Te dodatki komponują się wspaniale w jedną całość.
Taka kompozycja smakowa jest cudna. Przyprawy korzystnie wpływają na metabolizm człowieka poprzez zwiększanie termogenezy (produkcji ciepła) w organizmie. Przyprawy odpowiadają za to, że po zjedzeniu śledzi korzennych robi się cieplej. To jest bardzo dobre danie, którego grzech nie spróbować.
Przepis zawiera super trik na przygotowanie pysznej marynowanej cebuli. Cebula marynowana jest idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi do kanapek czy mięsa do obiadu. Marynowana cebula powinna być przygotowana w odpowiedni sposób. Zalewę należy poddać obróbce termicznej. Podczas gotowania przypraw stają się one bardzo aromatyczne. Po ostudzeniu dodaje się miód oraz ocet. Gdy nie masz czasu na chłodzenie zalewy najlepiej jest wlać do zlewu lodowatą wodę. Do wody włóż garnek z zalewą i w ten sposób zalewa szybko się ostudzi. Jest to ważne, by miód dodać dopiero gdy zalewa będzie letnia, ponieważ miód w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje cenne dla zdrowia korzyści.
Marynowana cebula powinna być zrobiona dzień wcześniej, ale jeśli nie masz tyle czasu możesz od razu zrobić cały przepis. Jeżeli cebulę zamarynujesz dzień wcześniej to zdąży ona nabrać pysznego smaku. Cebula marynowana (nie tylko do śledzi) może stać nawet tydzień.
Przepis jest bogaty w cenne dla zdrowia wartościowe składniki. Z jednej strony śledzie: bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Z drugiej strony miód, który jest skarbnicą związków odpowiadających między innymi za odporność człowieka. Przyprawy natomiast odpowiadają za dostarczenie dużej ilości antyoksydantów i związków, które naturalnie podkręcają tempo metabolizmu sprawiając, że podnosi się produkcja ciepła.
Alergeny w śledziach korzennych
Lista alergenów dla śledzi korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
Wartości odżywcze śledzi korzennych
Przepis bogaty jest w bardzo cenne dla zdrowia przeciwutleniacze oraz substancje, które mogą zwiększać tempo metabolizmu poprzez zwiększenie termogenezy. Te zalety wynikają z dodanych do przepisu przypraw. Poza tym przepis jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera sporą ilość oleju. Ma jednak niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.