Śledzie korzenne
- Śledź w oleju - 4 filety (400 g)
- Rodzynki (100 g)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (180 ml)
- Sos sojowy - 2 łyżki (30 ml)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Musztarda - 2 łyżki (50 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
Przepis na śledzie korzenne krok po kroku
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
W dużej misce zmieszaj ze sobą olej, sos sojowy, musztardę i miód. Dodaj rodzynki i pokrojone śledzie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kardamon, cynamon i anyż podpraż na suchej patelni i dodaj do zalewy.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dołącz do pozostałych składników zalewy.
Śledzie wraz z cebulą i zalewą przełóż do zamykanego pojemnika.
Wstaw do lodówki na 2 dni, po tym czasie będą gotowe do spożycia.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi korzennych
Śledzie korzenne to pyszny przepis, by stworzyć szybką i aromatyczną przekąskę. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które skradnie serca wszystkich gości. Ze względu na przepyszne przyprawy, odznaczają się korzennym smakiem. Pięknie prezentują się na stole, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.
Przepis na śledzie korzenne jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie osoba, która zabiera się za tego typu danie po raz pierwszy. Dobrze jednak zadbać o odpowiednią jakość śledzi, gdyż od ich smaku będzie zależało to jak finalnie będzie się prezentować całe danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie korzenne, które smakują pysznie, a przy tym można je zrobić naprawdę łatwo, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
To dobre danie dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń kulinarnych. W tym daniu słone śledzie połączone zostały ze słodkimi rodzynkami i korzennymi przyprawami. Wszystko dopełnia pyszna zalewa i kawałki cebuli. To danie bardzo niebanalne i na pewno nie nudne. Ma wspaniałą konsystencję i świetny aromat.
Najlepiej wybierać do tego dania śledzie w oleju. Dzięki temu całość smakuje nawet lepiej. Nie trzeba też specjalnie ich przygotowywać, co jest ogromną oszczędnością czasu.
To przepis na wigilijne śledzie, które pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Są daniem postnym, które spokojnie może gościć na wigilijnym stole. To świetna alternatywa dla zwykłych śledzi czy tych podawanych w śmietanie, gdyż są ciekawsze i na pewno nie znudzą się domownikom.
Przyprawa korzenna do śledzi, jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Najlepiej używać tych, które są w dużych kawałkach, dzięki temu zalewa pozostaje bardziej klarowna i można je też łatwo podprażyć. Prażenie jest niezwykle ważne, gdyż uwalnia olejki eteryczne ukryte w przyprawach, które przechodzą do zalewy i wzmacniają jej smak.
Ten przepis na marynowane matiasy z cebulką, choć bardzo dekoracyjny, świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Można je również przygotowywać na co dzień, jako pyszny sposób na sycącą i lekką kolację.
Alergeny w śledziach korzennych
Lista alergenów dla śledzi korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze śledzi korzennych
To świetny pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości ryb. Śledzie są dobrym źródłem kwasów Omega 3.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.