Przepis na śledzie gajowego krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, miska

Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie na około 2 godziny. Następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki.

Suszone grzyby namocz w wodzie na około godzinę. Po tym czasie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby zostaw do ostygnięcia, osusz je i pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie pokrój w piórka. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju do momentu jej zeszklenia.

Gdy cebula będzie złocista dodaj do niej ugotowane grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Warzywa i grzyby na patelni duś przez około 5 minut a następnie pozostaw je do wystygnięcia.

Do wystudzonej cebuli dodaj pokrojone śledzie i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).

Śledzie podawaj na zimno.

Śledzie gajowego podane na białym talerzu. Udekorowane są listkami bazylii.
Śledzie gajowego
Koszt przygotowania dania
31.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
52

Śledzie gajowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach gajowego

Śledzie gajowego to doskonała propozycja dla osób uwielbiających te ryby. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak sałatka śledziowa z suszonymi grzybami zaskoczy każdego miłośnika śledzi. Przepis na śledzie gajowego jest bardzo prosty, dlatego Niue potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Dodatkowo przysmak gajowego przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do wykonania tej pysznej sałatki to filety śledziowe, cebula, suszone grzyby (możesz użyć prawdziwków), koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, cukier, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

A więc jak zrobić śledzie gajowego z grzybami? Grzyby namocz i ugotuj, śledzie wymocz w wodzie (aby pozbyć się nadmiaru soli) i pokroju je na kawałki. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju z ugotowanymi grzybami. Następnie dodaj do cebuli zdjętej z ognia koncentrat, cukier oraz ocet. Gdy cebula przestygnie dodaj do niej pokrojone filety śledziowa i całość dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej będzie smakować gdy zostawisz ją na kilka godzin w lodówce. Najlepiej przygotować śledziki dzień wcześniej.

Śledzie moczymy w wodzie, aby pozwy się nadmiaru soli, ponieważ produkt ten dostępny w sklepach przeważnie przechowywany jest w zalewie solnej. Śledzie są dobrym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają wiele kluczowych roli w naszym organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają naszą odporność, zmniejszaj ryzyko rozwoju chorób układu krążenia czy pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.

Podsumowując sałatka śledziowa gajowego to doskonały pomysł na wigilijną potrawę lub przekąskę dla miłośników śledzi. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego powinen poradzić sobie z nim każdy. Dodatkowo dodatek sosu pomidorowego z dodatkiem cukru przełamie słony smak śledzi a grzybu podkręcą jeszcze bardziej smak dania. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby zmienić coś w swoim codziennym żywieniu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im te smaczne śledziki.

Wartości odżywcze śledzi gajowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
200.10 kcal
300.15 kcal
Białko
12.24 g
18.37 g

Węglowodany w śledziach gajowego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
11.46 g
17.19 g
Węglowodany przyswajalne
8.78 g
13.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.68 g
4.02 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
11.57 g
17.36 g
Tłuszcze nasycone
2.21 g
3.31 g
Tłuszcze nienasycone
9.37 g
14.05 g
Tłuszcze jednonasycone
6.41 g
9.61 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.96 g
4.44 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
32.00 mg
48.00 mg

Witaminy w przepisie na śledzie gajowego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
25.07 µg (mcg)
37.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.28 mg
6.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
2.24 µg (mcg)
3.36 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
14.93 µg (mcg)
22.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
120.27 µg (mcg)
180.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie gajowego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
57.20 mg
85.80 mg
Potas
332.33 mg
498.50 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
39.20 mg
58.80 mg
Fosfor
141.43 mg
212.15 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.40 mg
36.60 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
2.59 mg
Cynk
0.64 mg
0.96 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi gajowego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach gajowego

Lista alergenów dla śledzi gajowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi gajowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
400 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 400 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
25 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Ocet balsamiczny
25 ml
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 25 ml
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na śledzie gajowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób