Śledzie gajowego
- Śledź filet (400 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Suszone grzyby (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Cukier (25 g)
- Ocet balsamiczny (25 ml)
Przepis na śledzie gajowego krok po kroku
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie na około 2 godziny. Następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki.
Suszone grzyby namocz w wodzie na około godzinę. Po tym czasie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby zostaw do ostygnięcia, osusz je i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie pokrój w piórka. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju do momentu jej zeszklenia.
Gdy cebula będzie złocista dodaj do niej ugotowane grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Warzywa i grzyby na patelni duś przez około 5 minut a następnie pozostaw je do wystygnięcia.
Do wystudzonej cebuli dodaj pokrojone śledzie i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
Śledzie podawaj na zimno.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi gajowego
Śledzie gajowego to doskonała propozycja dla osób uwielbiających te ryby. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak sałatka śledziowa z suszonymi grzybami zaskoczy każdego miłośnika śledzi. Przepis na śledzie gajowego jest bardzo prosty, dlatego Niue potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Dodatkowo przysmak gajowego przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do wykonania tej pysznej sałatki to filety śledziowe, cebula, suszone grzyby (możesz użyć prawdziwków), koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, cukier, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
A więc jak zrobić śledzie gajowego z grzybami? Grzyby namocz i ugotuj, śledzie wymocz w wodzie (aby pozbyć się nadmiaru soli) i pokroju je na kawałki. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju z ugotowanymi grzybami. Następnie dodaj do cebuli zdjętej z ognia koncentrat, cukier oraz ocet. Gdy cebula przestygnie dodaj do niej pokrojone filety śledziowa i całość dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej będzie smakować gdy zostawisz ją na kilka godzin w lodówce. Najlepiej przygotować śledziki dzień wcześniej.
Śledzie moczymy w wodzie, aby pozwy się nadmiaru soli, ponieważ produkt ten dostępny w sklepach przeważnie przechowywany jest w zalewie solnej. Śledzie są dobrym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają wiele kluczowych roli w naszym organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają naszą odporność, zmniejszaj ryzyko rozwoju chorób układu krążenia czy pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi.
Podsumowując sałatka śledziowa gajowego to doskonały pomysł na wigilijną potrawę lub przekąskę dla miłośników śledzi. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego powinen poradzić sobie z nim każdy. Dodatkowo dodatek sosu pomidorowego z dodatkiem cukru przełamie słony smak śledzi a grzybu podkręcą jeszcze bardziej smak dania. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby zmienić coś w swoim codziennym żywieniu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im te smaczne śledziki.
Alergeny w śledziach gajowego
Lista alergenów dla śledzi gajowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi gajowego
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.