Śledź z jabłkiem i cebulą
- Śledź filet (500 g)
- Cebula (150 g)
- Jabłko (200 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Majonez light (70 g)
Przepis na śledzia z jabłkiem i cebulą krok po kroku
Jeśli trzeba - namocz śledzie.
W tym czasie pokrój cebulę w piórka.
Jak śledzie będą odpowiednio słone pokrój je w kostkę.
Śledzie wymieszaj z cebulą, śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem.
Odstaw na parę godzin.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie salsa
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po cygańsku
-
Śledzie po meksykańsku
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Potrawy ze śledzi
Więcej informacji na temat śledzia z jabłkiem i cebulą
Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą to klasyk nad klasykami. Jest to potrawa obowiązkowa na każdym spotkaniu rodzinnym – święta bez nich są niewyobrażalne. Śledzie z jabłkiem, cebulką i kwaśną śmietaną są przystawką prostą do zrobienia i dodatkowo bardzo szybką w przygotowaniu. Jabłko daje lekką słodycz, dzięki czemu śledzie nabierają większej delikatności. Cebulka natomiast daje fajnej ostrości potrawie. Śledzie z jabłkiem to przepis na udaną przekąskę, którą warto jest podawać ze świeżym pieczywem.
Ten przepis na śledzie z jabłkiem i cebulką są otulone sosem z kwaśnej śmietany i majonezu, co daje genialną konsystencję. Sałatka jest znakomita i sprawdzi się zawsze – zniknie w całości. Koniecznie przygotuj sałatkę dzień wcześniej.
By przepis był pyszny przekonaj się najpierw czy filety śledziowe są dobre. Przeważnie śledzie są bardzo słone, dlatego że są one marynowane. Jeżeli smak śledzi jest zbyt słony – trzeba je wymoczyć. Śledzie zalej zimną wodą. Można także zalać je kefirem, maślanką albo mlekiem. Te trzy produkty nabiałowe, oprócz pozbycia się zbyt słonego smaku, sprawiają że śledzie są fantastycznie delikatne. Mocz śledzie około 2 godziny, jednak kontroluj ten czas. Może on bowiem się różnić i zależy przede wszystkim o tego jaki stopień słonego smaku mają oraz jak słone mają pozostać. Jeśli chcesz przyspieszyć proces możesz podczas moczenia wymienić wodę. Nie mocz śledzi zbyt długo. Mogłyby stać się mało słone i bez smaku. Warto jest na bieżąco sprawdzać jak słone są.
Jabłko do przepisu nadawałoby się niezbyt kwaśne. Najlepiej, gdy są one słodkie, ponieważ wtedy cała przystawka fajnie się równoważy smakowo. By cebula była bardziej ostra nie przechowuj jej w lodówce. Cebula staje się ostra, gdy przechowywana jest poza lodówką. Spróbuj to sprawdzić. Pozostaw jedną cebulę poza lodówką do przechowania oraz drugą przechowuj w lodówce. Zauważysz różnicę. Jeśli lubisz ostrzejszą potrawę warto użyć cebuli przechowywanej poza lodówką. Cebula chłodzona w lodówce traci ostrość. Gdy nie przepadasz za zbyt ostrą cebulą śmiało możesz ją schłodzić. Nie będzie szczypać w oczy podczas krojenia.
Alergeny w śledziu z jabłkiem i cebulą
Lista alergenów dla śledzia z jabłkiem i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze śledzia z jabłkiem i cebulą
Przepis ma niski indeks glikemiczny, ale także wysoką kaloryczność. Jest źródłęm kwasów omega-3, które znajdują się w rybie.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.