Śledź wędzony
- Śledź wędzony (pikling) (600 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Chleb żytni razowy - 8 małych kromek (400 g)
Przepis na śledź wędzony krok po kroku
Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze.
Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę.
Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper.
Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledź wędzony
Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w całości śledź nosi nazwę pikling. Śledź zawiera dość sporo ości, dlatego najlepiej przygotować z niego mieloną pastę na kanapki. Przepis na wędzone śledzie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pasty z wędzonych śledzi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wędzone śledzie, cebula, twaróg, papryka ostra, papryka słodka, jajka, koper, pieczywo żytnie, sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z wędzonych śledzi? Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze. Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper. Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.
Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego oraz wspomagają rozwój mózgu u dzieci. Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym, potrzebnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego organizmu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do różnego rodzaju wyrobów typu ciasta czy pasty najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapewnia konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując wędzone śledzie to doskonała propozycja na pyszną pastę rybną. Możesz ją przygotowywać na wiele sposobów z ulubionymi składnikami. Pasta rybna jest zdrowa i dzięki zawartości zdrowego tłuszczu pomaga zachować uczucie sytości na dłużej.
Alergeny w śledź wędzony
Lista alergenów dla śledź wędzony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź wędzony (pikling)
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze śledź wędzony
Śledź wędzony to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Ryby morskie są także bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz jodu. Pasta z dodatkiem twarogu jest świetnym źródłem białka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.