Śledź w śmietanie z jabłkiem

Opublikowano: 20.05.2021 r., 13:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź w kremowej śmietanie
Śledź w śmietanie z jabłkiem
Śledź w śmietanie z jabłkiem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Świetnie sprawdzi się w diecie osób lubiących śledzie.
Przygotowanie 40 min
231 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (250 g)
  • Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na śledzia w śmietanie z jabłkiem krok po kroku

Śledzie wypłucz w zimnej wodzie z nadmiaru soli. Następnie osusz je i pokrój w cienkie paseczki.

Pokrojone śledzie włóż do miseczki i zalej je kilkoma łyżkami (3-4) octu. Odstaw je na pół godziny od czasu do czasu mieszając.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Jabłko wymieszaj z cebulą, śmietaną i przyprawami.

Ułóż w szklanym naczyniu naprzemian śledzie i jabłka z cebulą.

Wierzch śledzi udekoruj natką pietruszki.

Śledzie pozostaw w lodówce na kilka godzin przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na śledzia w śmietanie z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat śledzia w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie z jabłkiem i z cebulą to doskonała propozycja na przystawkę, danie na spotkania rodzinne czy danie świąteczne. Śledzie najczęściej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, dlatego warto wypróbować naszego przepisu w tym okresie. Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem jest na prawdę bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do ich zrobienia potrzebne będą Tobie śledzie solone, jabłko, cebula, śmietana 18%, sól, pieprz, natka pietruszki oraz ocet balsamiczny.

A więc jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem? Wypłukane i pokrojone śledzie zalej octem. Po pewnym czasie zalej je sosem przygotowanym ze startego jabłka, pokrojonej cebuli, śmietany oraz przypraw. Całość udekoruj natką pietruszki. Śledzie najlepiej zostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkami dostarczą do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Śledzie są bogatym źródłem białka i dostarczają przy tym niewielkiej ilości kalorii. Znajdziemy w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kwasy te wspomagają odporność, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomagają pracę oczu. Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga również nasza przemianę materii. Dodatkowo w śledziach znajdziemy witaminę A oraz E, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, dlatego istotne są te witaminy w diecie osób zmagających się z chorobami układu krążenia.

Podsumowując sałatka śledziowa w śmietanie z jabłkiem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lub danie na wigilijny stół. Jest to potrawa dość słona, dlatego osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny uważać na ich spożywanie. Jego to potrawa o niskim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę śmiało mogą spróbować naszego przepisu. Należy jednak pamiętać, że z racji dużej zawartości soli w potrawie każdy powinien spożywać ją z umiarem.

Alergeny w śledziu w śmietanie z jabłkiem

Lista alergenów dla śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze śledzia w śmietanie z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
132.14
231.25
Białko (g)
7.28
12.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
5.88
10.28
Węglowodany przyswajalne (g)
5.07
8.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
8.81
15.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.17
9.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.64
6.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
4.63
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.73
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.29
67.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
46.29
81.00
Witamina B6 (mg)
0.26
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
4.95
8.67
Witamina C (mg)
1.04
1.81
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.50
2.62
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.95
Retinol (µg (mcg))
44.57
78.00
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.14
0.25
Niacyna (mg)
1.21
2.12
Foliany (µg (mcg))
7.50
13.12
Beta karoten (µg (mcg))
14.36
25.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
41.86
73.25
Potas (mg)
191.50
335.12
Wapń (mg)
52.57
92.00
Fosfor (mg)
110.93
194.12
Magnez (mg)
16.43
28.75
Żelazo (mg)
0.47
0.81
Cynk (mg)
0.47
0.82
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia w śmietanie z jabłkiem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia w śmietanie z jabłkiem

Koszt składników
20.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
250 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
20.20