Śledź w śmietanie z jabłkiem
- Śledź filet (250 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Śmietana 18% (200 g)
Przepis na śledzia w śmietanie z jabłkiem krok po kroku
Śledzie wypłucz w zimnej wodzie z nadmiaru soli. Następnie osusz je i pokrój w cienkie paseczki.
Pokrojone śledzie włóż do miseczki i zalej je kilkoma łyżkami (3-4) octu. Odstaw je na pół godziny od czasu do czasu mieszając.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Jabłko wymieszaj z cebulą, śmietaną i przyprawami.
Ułóż w szklanym naczyniu naprzemian śledzie i jabłka z cebulą.
Wierzch śledzi udekoruj natką pietruszki.
Śledzie pozostaw w lodówce na kilka godzin przed podaniem.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledź z jabłkiem i cebulą
-
Śledzie salsa
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po cygańsku
-
Śledzie po meksykańsku
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Potrawy ze śledzi
Więcej informacji na temat śledzia w śmietanie z jabłkiem
Śledź w śmietanie z jabłkiem i z cebulą to doskonała propozycja na przystawkę, danie na spotkania rodzinne czy danie świąteczne. Śledzie najczęściej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, dlatego warto wypróbować naszego przepisu w tym okresie. Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem jest na prawdę bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do ich zrobienia potrzebne będą Tobie śledzie solone, jabłko, cebula, śmietana 18%, sól, pieprz, natka pietruszki oraz ocet balsamiczny.
A więc jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem? Wypłukane i pokrojone śledzie zalej octem. Po pewnym czasie zalej je sosem przygotowanym ze startego jabłka, pokrojonej cebuli, śmietany oraz przypraw. Całość udekoruj natką pietruszki. Śledzie najlepiej zostaw na kilka godzin w lodówce, aby smaki zdążyły się przegryźć.
Śledzie w sosie śmietanowym z jabłkami dostarczą do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Śledzie są bogatym źródłem białka i dostarczają przy tym niewielkiej ilości kalorii. Znajdziemy w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kwasy te wspomagają odporność, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomagają pracę oczu. Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga również nasza przemianę materii. Dodatkowo w śledziach znajdziemy witaminę A oraz E, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, dlatego istotne są te witaminy w diecie osób zmagających się z chorobami układu krążenia.
Podsumowując sałatka śledziowa w śmietanie z jabłkiem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lub danie na wigilijny stół. Jest to potrawa dość słona, dlatego osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny uważać na ich spożywanie. Jego to potrawa o niskim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę śmiało mogą spróbować naszego przepisu. Należy jednak pamiętać, że z racji dużej zawartości soli w potrawie każdy powinien spożywać ją z umiarem.
Alergeny w śledziu w śmietanie z jabłkiem
Lista alergenów dla śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze śledzia w śmietanie z jabłkiem
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.