Śledź w oleju
- Śledź filet (600 g)
- Olej rzepakowy (500 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na śledzia w oleju krok po kroku
Filety śledziowe pokrój w kostkę i wypłucz kilka razy.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika.
Dodaj olej i wymieszaj. Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzia w oleju
Śledź w oleju jest doskonałym wyborem na co dzień, ale też od święta. To doskonała kompozycja przypraw, słonej ryby i delikatnego oleju. Są tak pyszne i aromatyczne. Te śledzie w oleju mają bardziej delikatny smak i wspaniały aromat.
Przepis na śledzie w oleju to dobre rozwiązanie na płaty śledziowe, które są pyszne i tradycyjne. Wspaniale sprawdzają się przez to na święta. Wszystko dopełnia pyszna zalewa i kawałki cebuli. To danie bardzo niebanalne i na pewno nienudne. Ma wspaniałą konsystencję i świetny aromat. Wszystko można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się wspaniałą, nieco wykwintną przekąską. Śledź podany w taki sposób prezentuje się bardzo elegancko i dostarcza mnóstwo smaku kubkom smakowym. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledź w oleju, które będą smaczne, a przy tym w pełni domowe, to ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które skradnie serca wszystkich gości. Przepis na śledzie jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie osoba, która zabiera się za tego typu danie po raz pierwszy. Dobrze jednak zadbać o odpowiednią jakość śledzi, gdyż od ich smaku będzie zależało to, jak finalnie będzie się prezentować całe danie. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób. Płaty śledziowe, których używa się do przygotowywania tego dania, powinny być jak najświeższe, by całość miała wspaniałą jakość i dobry smak. Najlepiej nie kupować tych, które mają lekko żółtawe końcówki. Dobrze śledzie porządnie przepłukać, gdyż trzymane w soli, stają się niezwykle słone i ciężko jest pozbawić ich tego smaku.
Alergeny w śledziu w oleju
Lista alergenów dla śledzia w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzia w oleju
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak sporo soli, więc należy na nią uważać w przypadku problemów z żołądkiem, czy układem krwionośnym.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.