Śledź w oleju

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź z cebulką w oleju
Śledź w oleju
Śledź w oleju jest doskonałym wyborem na co dzień, ale też od święta. To doskonała kompozycja przypraw, słonej ryby i delikatnego oleju. Są tak pyszne i aromatyczne.
Przygotowanie 15 min
914 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (600 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, słoik

Przepis na śledzia w oleju krok po kroku

Filety śledziowe pokrój w kostkę i wypłucz kilka razy.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.

Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika.

Dodaj olej i wymieszaj. Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na śledzia w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat śledzia w oleju

Śledź w oleju jest doskonałym wyborem na co dzień, ale też od święta. To doskonała kompozycja przypraw, słonej ryby i delikatnego oleju. Są tak pyszne i aromatyczne. Te śledzie w oleju mają bardziej delikatny smak i wspaniały aromat.

Przepis na śledzie w oleju to dobre rozwiązanie na płaty śledziowe, które są pyszne i tradycyjne. Wspaniale sprawdzają się przez to na święta. Wszystko dopełnia pyszna zalewa i kawałki cebuli. To danie bardzo niebanalne i na pewno nienudne. Ma wspaniałą konsystencję i świetny aromat. Wszystko można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się wspaniałą, nieco wykwintną przekąską. Śledź podany w taki sposób prezentuje się bardzo elegancko i dostarcza mnóstwo smaku kubkom smakowym. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledź w oleju, które będą smaczne, a przy tym w pełni domowe, to ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które skradnie serca wszystkich gości. Przepis na śledzie jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie osoba, która zabiera się za tego typu danie po raz pierwszy. Dobrze jednak zadbać o odpowiednią jakość śledzi, gdyż od ich smaku będzie zależało to, jak finalnie będzie się prezentować całe danie. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób. Płaty śledziowe, których używa się do przygotowywania tego dania, powinny być jak najświeższe, by całość miała wspaniałą jakość i dobry smak. Najlepiej nie kupować tych, które mają lekko żółtawe końcówki. Dobrze śledzie porządnie przepłukać, gdyż trzymane w soli, stają się niezwykle słone i ciężko jest pozbawić ich tego smaku.

Alergeny w śledziu w oleju

Lista alergenów dla śledzia w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze śledzia w oleju

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak sporo soli, więc należy na nią uważać w przypadku problemów z żołądkiem, czy układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
457.33
914.67
Białko (g)
9.09
18.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.78
1.56
Węglowodany przyswajalne (g)
0.64
1.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
46.20
92.39
Tłuszcze nasycone (g)
4.51
9.02
Tłuszcze nienasycone (g)
41.69
83.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
29.37
58.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.32
24.63
Cholesterol (mg)
30.00
60.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
2.10
4.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
45.33
90.67
Potas (mg)
175.67
351.33
Wapń (mg)
30.42
60.83
Żelazo (mg)
0.57
1.14
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia w oleju 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia w oleju

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
600 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 600 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
38.00