Śledź po żydowsku
- Filety śledziowe solone (250 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Ocet spirytusowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na śledzia po żydowsku krok po kroku
Śledzie włóż do miski i zalej je wodą. Całość odstaw na około 4 godziny w chłodne miejsce.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pokrojoną cebulę włóż do miseczki i posyp solą. Składniki wymieszaj.
4 ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
Koper umyj, osusz i posiekaj.
Do większego słoika wlej olej, ocet, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, cebulę, czosnek oraz koper. Całość dokładnie wymieszaj.
Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz. Następnie pokrój je na kawałki o 2 cm długości.
Pokrojone śledzie włóż do słoika z marynatą. Całość dokładnie wymieszaj.
Słoik przykryj i odstaw do lodówki na noc.
Po tym czasie śledzie podawaj na zimno.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzia po żydowsku
Śledź po żydowsku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz bez obawy podać na święta oraz jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dobre śledzie po żydowsku świetnie sprawdzi się również podane jako kolacja. Przepis na śledzie po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, cebula, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, koper świeży, majeranek, ziele angielskie oraz czosnek. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić śledzie po żydowsku? Śledzie włóż do miski i zalej je wodą. Całość odstaw na około 4 godziny w chłodne miejsce. Pokrojoną cebulę włóż do miseczki i posyp solą. Składniki wymieszaj. 4 ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Koper umyj, osusz i posiekaj. Do większego słoika wlej olej, ocet, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, cebulę, czosnek oraz koper. Całość dokładnie wymieszaj. Filety śledziowe wyjmij z wody i osusz. Następnie pokrój je na kawałki o 2 cm długości. Pokrojone śledzie włóż do słoika z marynatą. Całość dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj i odstaw do lodówki na noc. Po tym czasie śledzie podawaj na zimno.
Śledź ceniony jest w wielu kuchniach całego świata. Jest to ryba tłusta o stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Jest również dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne śledzie po żydowsku świetnie sprawdzi się jako potrawa świąteczną, ale bez obawy możesz podać ją również jako danie w codziennej diecie. Pyszne śledzie są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają spore ilości składników odżywczych.
Alergeny w śledziu po żydowsku
Lista alergenów dla śledzia po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Wartości odżywcze śledzia po żydowsku
Śledź po żydowsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.