Śledź po grecku

Opublikowano: 31.07.2021 r., 11:39 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź po grecku na talerzu
Śledź po grecku
Śledzie po grecku to marynowany filet ze śledzia przykryty sosem warzywnym, jakiego używa się do tradycyjnej ryby po grecku. W ten sposób uzyskujemy aromatyczną sałatkę.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
294 kcal
Kcal w porcji
259 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (35 g)
  • Olej rzepakowy - 15 g do smażenia ryby i 10 do sosu (25 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Marchewka (160 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Por (60 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, patelnia

Przepis na śledzia po grecku krok po kroku

Rybę posyp szczyptą soli i pieprzu, oprósz mąka i usmaż na oleju.

Warzywa pokrój w słupki.

Wrzuć do garnka warzywa, olej, przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, szczyptę imbiru, soli i pieprzu.

Gotuj około 15-20 minut.

Rybę zalej sosem i zostaw na noc, żeby przeszła smakiem sosu.

Jak oceniasz przepis na śledzia po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat śledzia po grecku

Ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole.

Ciekawą modyfikacją tego przepisu jest użycie śledzia, zamiast smażonej ryby. Oczywiście można też wykorzystać śledzie opiekanego, czyli surowy filet ze śledzia, który pieczemy, ale szybciej jest wykorzystać śledzie solone lub w oleju. Dzięki temu przepis na śledzia po grecku jest szybki w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu, a potem śledź sam się marynuje.

Sos, który kładziemy, na śledzie po grecku zrobiony jest z marchewki, pietruszki, selera, pora lub cebuli i przecieru/koncentratu pomidorowego. Opcjonalnie można go też przygotować z rodzynkami, ale wiem, że wiele osób ich nie lubi, dlatego nie znajdują się w przepisie. Sos należy także doprawić pieprzem, imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, opcjonalnie kurkumą. Matiasy po grecku marynowane są właśnie w takim sosie. Podaje się je na zimno, najlepiej co najmniej po nocy spędzonej w sosie, aby przeszły smakiem marynaty warzywnej.

Śledzie po grecku są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, które mają znaczący wpływ na zdrowie, a ich niedobór jest bardzo częsty. Mają one między innymi wpływ na odporność, więc warto jeść ryby, żeby dbać o swoje zdrowie. Zmniejszają także stan zapalny, więc u osób, które cierpią na choroby, w których występuje stan zapalny, na przykład na zespół policystycznych jajników, Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów, jest to bardzo ważne. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 ryby wspomagają leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Przepis na śledzie po grecku składa się także z warzyw, które razem z owocami powinny stanowić podstawą diety. Według talerza zdrowego żywienia warzywa i owoce, z przewagą warzyw, powinny stanowić właśnie warzywa i powinny zajmować połowę talerza.

Powyżej znajdziesz opis, jak zrobić śledzie po grecku.

Alergeny w śledziu po grecku

Lista alergenów dla śledzia po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze śledzia po grecku

na 100g gotowej potrawy

Śledź po grecku to danie bez nabiału.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(259g)
Energia (kcal)
113.89
294.97
Białko (g)
8.10
20.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(259g)
Węglowodany (g)
7.98
20.67
Węglowodany przyswajalne (g)
6.63
17.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(259g)
Tłuszcz (g)
5.59
14.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.46
3.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.13
10.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.74
7.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
3.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.17
60.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(259g)
Witamina A (µg (mcg))
122.84
318.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
5.29
13.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.75
14.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.62
4.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.01
2.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.81
28.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
5.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.39
55.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1129.12
2924.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(259g)
Sód (mg)
56.81
147.13
Potas (mg)
315.85
818.05
Wapń (mg)
39.55
102.44
Fosfor (mg)
121.98
315.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.94
51.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
2.98
Cynk (mg)
0.59
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia po grecku 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia po grecku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
35 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 35 g
Olej rzepakowy
25 ml
15 g do smażenia ryby i 10 do sosu
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
60 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 60 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
48.00