Przepis na śledzia po grecku krok po kroku
- Śledź filet 500 g
- Mąka pszenna typ 550 35 g
- Olej rzepakowy 25 ml 15 g do smażenia ryby i 10 do sosu
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Marchewka 160 g
- Seler korzeniowy 80 g
- Pietruszka 80 g 1 sztuka
- Por 60 g
- Przecier pomidorowy bez soli 250 g
Rybę posyp szczyptą soli i pieprzu, oprósz mąka i usmaż na oleju.
Warzywa pokrój w słupki.
Wrzuć do garnka warzywa, olej, przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, szczyptę imbiru, soli i pieprzu.
Gotuj około 15-20 minut.
Rybę zalej sosem i zostaw na noc, żeby przeszła smakiem sosu.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledź z jabłkiem i cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po cygańsku
-
Śledzie po meksykańsku
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka leśna polana
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Potrawy ze śledzi

(liczba kalorii)
Śledź po grecku - cechy przepisu
Więcej o śledziu po grecku
Ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole.
Ciekawą modyfikacją tego przepisu jest użycie śledzia, zamiast smażonej ryby. Oczywiście można też wykorzystać śledzie opiekanego, czyli surowy filet ze śledzia, który pieczemy, ale szybciej jest wykorzystać śledzie solone lub w oleju. Dzięki temu przepis na śledzia po grecku jest szybki w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu, a potem śledź sam się marynuje.
Sos, który kładziemy, na śledzie po grecku zrobiony jest z marchewki, pietruszki, selera, pora lub cebuli i przecieru/koncentratu pomidorowego. Opcjonalnie można go też przygotować z rodzynkami, ale wiem, że wiele osób ich nie lubi, dlatego nie znajdują się w przepisie. Sos należy także doprawić pieprzem, imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, opcjonalnie kurkumą. Matiasy po grecku marynowane są właśnie w takim sosie. Podaje się je na zimno, najlepiej co najmniej po nocy spędzonej w sosie, aby przeszły smakiem marynaty warzywnej.
Śledzie po grecku są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, które mają znaczący wpływ na zdrowie, a ich niedobór jest bardzo częsty. Mają one między innymi wpływ na odporność, więc warto jeść ryby, żeby dbać o swoje zdrowie. Zmniejszają także stan zapalny, więc u osób, które cierpią na choroby, w których występuje stan zapalny, na przykład na zespół policystycznych jajników, Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów, jest to bardzo ważne. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 ryby wspomagają leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Przepis na śledzie po grecku składa się także z warzyw, które razem z owocami powinny stanowić podstawą diety. Według talerza zdrowego żywienia warzywa i owoce, z przewagą warzyw, powinny stanowić właśnie warzywa i powinny zajmować połowę talerza.
Powyżej znajdziesz opis, jak zrobić śledzie po grecku.
Wartości odżywcze śledzia po grecku
Energia i białka
(259g)
Węglowodany w śledziu po grecku
(259g)
Tłuszcze
(259g)
Witaminy w przepisie na śledzia po grecku
(259g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzia po grecku
(259g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziu po grecku
Lista alergenów dla śledzia po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy