Skyr z malinami i gorzką czekoladą
- Jogurt skyr (150 g)
- Maliny (70 g)
- Orzechy włoskie (15 g)
- Czekolada gorzka (10 g)
Przepis na skyr z malinami i gorzką czekoladą krok po kroku
Wymieszaj skyr z malinami i orzechami.
Dodaj gorzką czekoladę (możesz ją pokruszyć lub zetrzeć na tarce).
-
Chipsy z jarmużu
-
Sałatka z kurczakiem
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Szaszłyki na grilla
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Mizeria
-
Tapenada
-
Bataty z piekarnika
-
Koktajl z jarmużem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Pieczone buraki
-
Ciastka czekoladowe
-
Sałatka z pomidorów
-
Dietetyczne przekąski
Więcej informacji na temat skyru z malinami i gorzką czekoladą
Skyr z malinami i gorzką czekoladą to świetna propozycja na szybką i zdrową przekąskę. Takie posiłki są świetnym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie mają czasu na gotowanie i szukają szybkich rozwiązań.
Co wartościowego znajdziesz w proponowanej przekąsce?
1. Maliny, które należą do owoców niskokalorycznych i niskocukrowych. Są bogatym źródłem witaminy C, A, K, E, witamin z grupy B oraz wapnia i potasu. W 100 gramach malin znajduje się - 43 kcal, 1.3 g białka, 0.3 g tłuszczy, 5.3 g węglowodanów i 6.7 g błonnika pokarmowego. Wykazują korzystny wpływ na wzrok i samopoczucie. Regularne spożywanie malin ma pozytywny wpływ na układ krwionośny.
2. Gorzką czekoladę, która jest bogactwem antyoksydantów. Ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz poziom stresu. Gorzka czekolada należy do produktów kalorycznych, w jednej kostce (10 g) 86 % czekolady znajduje się - 65 kcal, 0.9 g białka, 5.7 g tłuszczy, 1.9 g węglowodanów i 1.3 g błonnika pokarmowego. Jest świetnym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza.
3. Orzechy włoskie należą do produktów wysokokalorycznych - w jednej garści (30 g) znajduje się 200 kcal, 5.4 g białka, 18.1 g tłuszczy, 3.5 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Jednakże są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają witaminę E, foliany, magnez, cynk, potas i witaminy z grupy B. Wpływają pozytywnie na serce i cały układ krwionośny oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
4. Skyr naturalny to świetne źródło wapnia, magnezu i potasu oraz witamin B2, B3 i B12. W jednym opakowaniu (150 g) znajduje się - 96 kcal, 18 g białka i 6.2 g węglowodanów. Wykazuje pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy.
Szybka przekąska świetnie sprawdzi się na wynos do pracy lub szkoły. Jeśli chcesz, to możesz zamienić maliny na inny owoc np. truskawki lub jagody, a orzechy włoskie np. na nerkowce lub laskowe. Przekąskę możesz zjeść, nawet będąc w podróży i nie potrzebujesz do tego specjalnego pojemnika, wystarczy łyżeczka. :)
Alergeny w skyrze z malinami i gorzką czekoladą
Lista alergenów dla Skyru z malinami i gorzką czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- jogurt skyr
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze skyru z malinami i gorzką czekoladą
Maliny możesz podawać świeże lub mrożone. Gorzką czekoladę możesz zetrzeć na tarce lub pokruszyć.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.