Skubaniec ze śliwkami
Przepis na skubańca ze śliwkami
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszny skubaniec ze śliwkami. To danie domowe, które zawsze wzbudza zachwyt moich gości. Jest to przepis na skubańca ze śliwkami, który zawsze wychodzi idealnie!
Przygotowanie skubańca ze śliwkami jest bardzo proste, a efekt końcowy jest naprawdę warty zachodu. Najpierw musimy oddzielić białka od żółtek z pięciu jajek. Na stolnicy mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm smarujemy odrobiną oleju. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną wykładamy na dno blaszki, a drugą dzielimy na dwie części. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Następnie śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Na przygotowane ciasto układamy warstwę śliwek, a na nią ciasto z kakao, które ścinamy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Na ciasto układamy pianę, a następnie resztę jasnego ciasta.
Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy skubańca ze śliwkami z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe danie jest idealne na deser, zwłaszcza dla osób lubiących połączenie słodkiego i kwaśnego smaku.
To pyszne danie domowe z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Skubaniec ze śliwkami to propozycja na smaczną i aromatyczną przekąskę, której nie można się oprzeć. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się doskonałym smakiem!
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Cukier (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowania (16 g)
- Śliwki (800 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na skubańca ze śliwkami krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej 30 gramów cukru, żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki zagnieć na gładkie i jednolite ciasto.
Blaszkę wysmaruj odrobiną oleju.
Ciasto podziel na pół. Jedną połową wyłóż dno blaszki do pieczenia.
Drugą połowę ciasta podziel ponownie na pół. Do jednej części dodaj kakao i zanieć.
Śliwki umyj, osusz, pozbaw pestki i podziel na mniejsze kawałki.
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do niej pozostały cukier oraz cukier wanilinowy (nie przerywaj ubijania piany).
Na ciasto w blaszce ułóż śliwki i wyrównaj je. Następnie na tarce o dużych oczkach na śliwki zetrzyj ciasto ciemne.
Na ciemne ciasto wyłóż pianę z białek i na jej wierzch zetrzyj pozostałe jasne ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 – 60 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat skubańca ze śliwkami
Skubaniec ze śliwkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasto, które przygotujesz samodzielnie w domu, doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ploteczek z przyjaciółką. Przepis na skubańca ze śliwkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, mąka pszenna, margaryna, cukier, cukier wanilinowy, śliwki, kakao, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić skubańca ze śliwkami? Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj do niej 30 gramów cukru, żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki zagnieć na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na pół. Jedną połową wyłóż dno blaszki do pieczenia. Drugą połowę ciasta podziel ponownie na pół. Do jednej części dodaj kakao i zagnieć. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do niej pozostały cukier oraz cukier wanilinowy (nie przerywaj ubijania piany). Na ciasto w blaszce ułóż śliwki i wyrównaj je. Następnie na tarce o dużych oczkach na śliwki zetrzyj ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłóż pianę z białek i na jej wierzch zetrzyj pozostałe jasne ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 – 60 minut.
Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Śliwki posiadają również polifenole, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor, związki te zaliczane są do antyoksydantów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Podsumowując wiesz już jak upiec smaczne ciasto ze śliwkami. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Domowe wypieki warto podawać dodatkiem kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania skubańca dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w skubańcu ze śliwkami
Lista alergenów dla skubańca ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na skubańca ze śliwkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze skubańca ze śliwkami
Skubaniec ze śliwkami to doskonała propozycja na słodko-kwaśną przekąskę. Śliwki stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego koniecznie włącz je do jadłospisu.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.