Skubaniec cioci Krysi
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
- Jajko (6 szt.)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cukier (330 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Maliny - świeże lub mrożone (1000 g)
Przepis na skubańca cioci krysi krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Na stolnicy posiekaj margarynę z dodatkiem mąki. Następnie dodaj żółtka, 30 gramów cukru, cukier wanilinowy oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ze składników zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wyrób, aby składniki połączyły się.
Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 20-30 minut do lodówki.
Białka ubij na pianę, dodaj do nich stopniowo pozostały cukier (nie przerywając ubijania).
Świeże maliny oczyść.
Blachę wysmaruj olejem rzepakowym.
Na dno blachy skub małe kawałki jednej porcji ciasta jasnego, a następnie ciemnego. Na wierzch ciasta ułóż maliny, następnie pianę z białek.
Na pianę z białek skub małe kawałki pozostałego ciasta jasnego.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 – 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat skubańca cioci krysi
Skubaniec cioci Krysi to doskonała propozycja na deser przygotowany w domu. Ciasto możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto skubaniec nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta z przepisu cioci potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, jajka, margaryna, olej rzepakowy, cukier, cukier wanilinowy, kakao, maliny oraz proszek do pieczenia.
A jak upiec skubańca? Na stolnicy posiekaj margarynę z dodatkiem mąki. Następnie dodaj żółtka, 30 gramów cukru, cukier wanilinowy oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ze składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wyrób, aby składniki połączyły się. Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 20-30 minut do lodówki. Białka ubij na pianę, dodaj do nich stopniowo pozostały cukier (nie przerywając ubijania). Na dno blachy skub małe kawałki jednej porcji ciasta jasnego, a następnie ciemnego. Na wierzch ciasta ułóż maliny, następnie pianę z białek. Na pianę z białek skub małe kawałki pozostałego ciasta jasnego. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 50 minut.
Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu.
Podsumowując domowe ciasto z malinami to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Warto przygotować ją jako dodatek do kawy lub herbaty, jeśli spodziewasz się gości. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w skubańcu cioci krysi
Lista alergenów dla skubańca cioci Krysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze skubańca cioci krysi
Skubaniec cioci Krysi to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Możesz wykonać go z różnymi owocami, które stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.