Skrzydełka z indyka
- Skrzydełko indyka - 2 sztuki (1160 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ketchup - 2 łyżki, ostry (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na skrzydełka z indyka krok po kroku
Skrzydełka z indyka oczyść- umyj, osusz i przetnij na pół.
W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ketchup, olej, pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, łyżeczkę soli.
Powstałą pastą dokładnie natrzyj skrzydełka indyka. Włóż mięso do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia naczynie żaroodporne natłuść i ułóż w nim skrzydełka.
Przykryj pokrywką i piecz przez godzinę w 180 st. C. z funkcją góra-dół.
Po godzinie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20-30 z funkcją termoobieg, by uzyskać chrupiącą skórkę.
Więcej informacji na temat skrzydełek z indyka
Przepis na skrzydełka z indyka z piekarnika to świetny pomysł na obiad. Najlepiej rozpocząć ich przygotowanie dzień wcześniej, by dobrze się zamarynowały.
Sprawdź jak zrobić skrzydełka z indyka i przekonaj się, jakie jest to łatwe. Najpierw skrzydełka z indyka oczyść- umyj, osusz i przetnij na pół. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ketchup, olej, pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, łyżeczkę soli. Powstałą pastą dokładnie natrzyj skrzydełka indyka. Włóż mięso do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia naczynie żaroodporne natłuść i ułóż w nim skrzydełka. Przykryj pokrywką i piecz przez godzinę w 180 st. C. z funkcją góra-dół. Po godzinie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20-30 z funkcją termoobieg, by uzyskać chrupiącą skórkę. Takie pyszne, pieczone mięso możesz podać z ugotowanymi ziemniaki i surówką ze świeżych warzyw.
Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje, a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała.
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia. Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenie nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.
Koniecznie wykonaj te najlepsze skrzydełka z indyka i przekonaj się sam, jak są smaczne.
Alergeny w skrzydełkach z indyka
Lista alergenów dla skrzydełek z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
W przepisie na skrzydełka z indyka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos słodki chilli, przyprawa kurczak złocisty
Wartości odżywcze skrzydełek z indyka
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.