Skrzydełka z grilla
- Skrzydełko kurczaka - 2 sztuki (215 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na skrzydełka z grilla krok po kroku
Skrzydełka kurczaka umyj, osusz i przełóż do miski.
Mięso polej oliwą i posyp przyprawami.
Całość dokładnie mieszając, rozprowadzając marynatę równomiernie po kawałkach mięsa.
Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 60 min.
Mięso grilluj na patelni do zarumienienia i podpieczenia z każdej strony, co kilka minut obracając skrzydełka.
Więcej informacji na temat skrzydełek z grilla
Skrzydełka z grilla to obowiązkowy element wspólnego rodzinnego grillowania lub świętowania, czy poprostu spędzania czasu z przyjaciółmi na działce i świeżym powietrzu. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a soczyste, aromatyczne i pyszne mięso zadowoli wszystkich gości, również dzieci.
Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Przepis nie jest skomplikowany, a kluczowe jest odpowiednie dobranie przypraw. To, która przyprawa będzie dominować i odpowiadać w największym stopniu za smak i aromat skrzydełek wrzucanych na grilla jest uwarunkowane indywidualnymi preferencjami. Dobre rozwiązanie to przygotowanie kilku różnych wersji marynaty, aby każdy znalazł coś dla siebie. Dla osób lubiących ostre i pikantne smaki świetnie sprawdzą się między innymi ostra papryka mielona, papryczki chilli lub jalapenos, a także duże ilości czosnku. Skrzydełka można zamarynować również w miodzie, dzięki czemu skórka będzie złocista, chrupiąca i słodka. Do marynowania można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw przeznaczone docelowo specjalnie do mięs na grilla. Takie mieszanki bez problemów można przygotować również samemu, wykorzystując ulubione, świeże lub suszone zioła i przyprawy na przykład słodką paprykę, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i toskańskie, dzięki nim marynata będzie miała wyrazisty smak i aromat, a mięso będzie smaczne. Jak marynować skrzydełka kurczaka na grilla? Oliwę wystarczy wymieszać z wybranymi przyprawami i dodatkami, obtoczyć w niej skrzydełka i marynować minimum godzinę. Tak naprawdę im dłuższy czas marynowania tym bardziej wyrazisty smak grillowanego mięsa, dlatego, jeśli wiemy, że następnego dnia planujemy rodzinnego grilla, mięso można przygotować już dzień wcześniej i marynować całą noc.
Skrzydełka z kurczaka z grilla idealnie smakują w towarzystwie grillowanych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, cukinii, czy bakłażana, a także pieczarek. Można podawać je również z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład ze szpinaku, rukoli i pomidorków koktajlowych.
Alergeny w skrzydełkach z grilla
Lista alergenów dla skrzydełek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze skrzydełek z grilla
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.