Skrzydełka w zalewie octowej

Opublikowano: 15.06.2022 r., 8:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skrzydełka w zalewie octowej podane w miseczce.
Skrzydełka w zalewie octowej
Skrzydełka w zalewie octowej to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę na imprezę. Skrzydełka przypominają nieco rybę po węgiersku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na przystawkę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
569 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Skrzydełko kurczaka (1000 g)
  • Ocet spirytusowy (300 ml)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoik

Przepis na skrzydełka w zalewie octowej krok po kroku

W garnku zagotuj 700 ml wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.

Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut.

Skrzydełka odcedź i osusz.

Obtocz je w jajku i mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie.

Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie.

Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy.

Zagotuj zalewę.

Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą.

Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.

Jak oceniasz przepis na skrzydełka w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat skrzydełek w zalewie octowej

Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na imprezę. Kurczaka w zalewie octowej można przechowywać przez dłuższy czas. Im więcej czasu spędzi w zalewie, tym bardziej intensywnego smaku nabierze. Przepis na skrzydełka w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka, ocet spirytusowy, cebula, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajko.

Jak zrobić skrzydełka w zalewie octowej? W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut. Skrzydełka odcedź i osusz. Obtocz je w jajku i mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy. Zagotuj zalewę. Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą. Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.

Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Potrzebne jest także do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Skrzydełka są dość kaloryczne ze względu na sporą ilość skóry pokrywającej ich powierzchnię. Jeśli chcesz, aby potrawa zawierała mniej kalorii, przygotuj ją na bazie pałek z kurczaka.

Podsumowując pyszne skrzydełka sprawdzą się idealnie jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Można je podać także jako podwieczorek lub kolację. Smaczne skrzydełka najlepiej smakują podane z pieczywem. Skrzydełka są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Najlepsze skrzydełka przygotujesz z dobrej jakości mięsa kupionego u lokalnego rzeźnika.

Alergeny w skrzydełkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla skrzydełek w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze skrzydełek w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Skrzydełka zawierają sporą ilość kalorii, dlatego powinny być spożywane umiarkowanie przez osoby będące na diecie osób odchodzących się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
189.71
569.14
Białko (g)
10.29
30.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.80
32.40
Węglowodany przyswajalne (g)
10.48
31.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.22
33.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.96
8.87
Tłuszcze nienasycone (g)
8.27
24.80
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.33
211.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
13.52
40.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.52
4.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.31
36.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.34
10.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.21
66.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.31
42.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
56.61
169.82
Potas (mg)
146.29
438.86
Wapń (mg)
14.59
43.76
Fosfor (mg)
84.94
254.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.94
41.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
2.80
Cynk (mg)
0.77
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek w zalewie octowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skrzydełek w zalewie octowej

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
1000 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
300 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
44.50