Przepis na skrzydełka w zalewie octowej krok po kroku
- Skrzydełko kurczaka 1000 g
- Ocet spirytusowy 300 ml
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Przecier pomidorowy z solą 100 g
- Cukier 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Mąka pszenna typ 500 200 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt.
W garnku zagotuj 700 ml wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.
Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut.
Skrzydełka odcedź i osusz.
Obtocz je w jajku i mące pszennej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie.
Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie.
Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy.
Zagotuj zalewę.
Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą.
Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Skrzydełka w zalewie octowej - cechy przepisu
Więcej o skrzydełkach w zalewie octowej
Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na imprezę. Kurczaka w zalewie octowej można przechowywać przez dłuższy czas. Im więcej czasu spędzi w zalewie, tym bardziej intensywnego smaku nabierze. Przepis na skrzydełka w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka, ocet spirytusowy, cebula, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajko.
Jak zrobić skrzydełka w zalewie octowej? W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut. Skrzydełka odcedź i osusz. Obtocz je w jajku i mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy. Zagotuj zalewę. Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą. Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.
Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Potrzebne jest także do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Skrzydełka są dość kaloryczne ze względu na sporą ilość skóry pokrywającej ich powierzchnię. Jeśli chcesz, aby potrawa zawierała mniej kalorii, przygotuj ją na bazie pałek z kurczaka.
Podsumowując pyszne skrzydełka sprawdzą się idealnie jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Można je podać także jako podwieczorek lub kolację. Smaczne skrzydełka najlepiej smakują podane z pieczywem. Skrzydełka są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Najlepsze skrzydełka przygotujesz z dobrej jakości mięsa kupionego u lokalnego rzeźnika.
Wartości odżywcze skrzydełek w zalewie octowej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w skrzydełkach w zalewie octowej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na skrzydełka w zalewie octowej
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na skrzydełka w zalewie octowej
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w skrzydełkach w zalewie octowej
Lista alergenów dla skrzydełek w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko