Przepis na skrzydełka w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoik

W garnku zagotuj 700 ml wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.

Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut.

Skrzydełka odcedź i osusz.

Obtocz je w jajku i mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie.

Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie.

Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy.

Zagotuj zalewę.

Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą.

Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.

Skrzydełka w zalewie octowej podane w miseczce.
Skrzydełka w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
19.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Skrzydełka w zalewie octowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o skrzydełkach w zalewie octowej

Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na imprezę. Kurczaka w zalewie octowej można przechowywać przez dłuższy czas. Im więcej czasu spędzi w zalewie, tym bardziej intensywnego smaku nabierze. Przepis na skrzydełka w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka, ocet spirytusowy, cebula, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajko.

Jak zrobić skrzydełka w zalewie octowej? W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i wymieszaj. Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut. Skrzydełka odcedź i osusz. Obtocz je w jajku i mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy. Zagotuj zalewę. Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą. Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.

Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Potrzebne jest także do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Skrzydełka są dość kaloryczne ze względu na sporą ilość skóry pokrywającej ich powierzchnię. Jeśli chcesz, aby potrawa zawierała mniej kalorii, przygotuj ją na bazie pałek z kurczaka.

Podsumowując pyszne skrzydełka sprawdzą się idealnie jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Można je podać także jako podwieczorek lub kolację. Smaczne skrzydełka najlepiej smakują podane z pieczywem. Skrzydełka są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Najlepsze skrzydełka przygotujesz z dobrej jakości mięsa kupionego u lokalnego rzeźnika.

Wartości odżywcze skrzydełek w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
189.71 kcal
569.14 kcal
Białko
10.29 g
30.88 g

Węglowodany w skrzydełkach w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
10.80 g
32.40 g
Węglowodany przyswajalne
10.48 g
31.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
11.22 g
33.67 g
Tłuszcze nasycone
2.96 g
8.87 g
Tłuszcze nienasycone
8.27 g
24.80 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
70.33 mg
211.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na skrzydełka w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
13.52 µg (mcg)
40.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.52 mg
4.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.44 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
12.31 µg (mcg)
36.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.34 mg
10.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.21 µg (mcg)
66.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
14.31 µg (mcg)
42.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na skrzydełka w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
56.61 mg
169.82 mg
Potas
146.29 mg
438.86 mg
Wapń
14.59 mg
43.76 mg
Fosfor
84.94 mg
254.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.94 mg
41.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
2.80 mg
Cynk
0.77 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek w zalewie octowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w skrzydełkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla skrzydełek w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania skrzydełek w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
1000 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
300 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na skrzydełka w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób