Skrzydełka w panierce
Opublikowano: 01.07.2021 r.
Skrzydełka kurczaka, jajko, mąka pszenna, bułka tarta i olej rzepakowy – oto bohaterowie przepisu na chrupiące skrzydełka w panierce. Wystarczy parę prostych trików, żeby zwykłe składniki zmieniły się w prawdziwą ucztę. Możesz spodziewać się złocistej, chrupiącej skórki i soczystego wnętrza.
Składniki dla 1 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 250 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Bułka tarta - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, usuń skórę, dopraw i kolejno obtaczaj w rozbełtanym jajku, mące i bułce tartej.
- Smaż na oleju z każdej strony do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Panierka sprawia, że danie wchłania bardzo dużo tłuszczu, przez co jest znacznie bardziej kaloryczne niż ten sam posiłek bez panierki. To cenna uwaga zwłaszcza dla osób odchudzających się oraz z chorobami serca.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk