Przepis na skrzydełka w occie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, słoik 500 ml

W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody rzuć umyte skrzydełka i gotuj 30 minut.

Skrzydełka wyjmij z wody, pozostaw do wystudzenia.

Na dużej patelni rozgrzej olej.

Skrzydełka obtocz w mące, jajku i bułce. Smaż na złoto z każdej strony.

Do każdego słoika dodaj pokrojoną w plastry cebulę, 3 ziele angielskie, 2 liść laurowy i 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy. Włóż skrzydełka.

W garnku zagotuj 6 szklanek wody i ocet. Dodaj cukier, koncentrat pomidorowy, zagotuj ponownie i zalej skrzydełka.

Szczelnie zamknij i pozostaw do wystudzenia.

Skrzydełka są gotowe po 2 dniach.

Składniki na skrzydełka w occie podane w miseczkach, szklanych pojemnikach i luzem na brązowym blacie
Skrzydełka w occie
Koszt przygotowania dania
30.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1923 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Skrzydełka w occie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o skrzydełkach w occie

Skrzydełka w occie to oryginalna, marynowana przekąska. Skrzydełka marynowane w occie z cebulą mają charakterystyczny, wyjątkowy smak. Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, z dodatkiem różnych sosów, sałatki warzywnej i dobrego, świeżego pieczywa.

Skrzydełka w zalewie octowej są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zalewa, która jest przygotowywana to zalewa, taka jak do innych produktów marynowanych. Zalewę możesz przygotować także z ketchupem, doda on więcej smaku i aromatu tej potrawie. Do zalewy możesz dodać także inne przyprawy, na przykład papryczkę chili, musztardę i miód czy przygotować zalewę słodko-kwaśną lub słodko-ostrą. Skrzydełka są smażone, ale możesz je upiec, zamiast smażyć. Do marynowania możesz wykorzystać pozostałe kawałki pieczonego kurczaka po obiedzie. Skrzydełka w słoiku przed podaniem, powinny być przechowywane przez minimum 2 dni, jednak im dłużej tym będą smaczniejsze. Marynowanie, ze względu na użycie wysokiej temperatury jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię. Spożycie octu spirytusowego powinni jednak ograniczyć wszyscy, głównie kobiety w ciąży, ze względu na to, że ocet spirytusowy niszczy erytrocyty co może prowadzić do anemii. Jednak produkty marynowane spożywane okazjonalnie i w małych ilościach nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Przepis na skrzydełka w occie jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a smak dania wyjątkowy. Skrzydełka w occie świetnie sprawdzą się na imprezy lub święta jako oryginalna przekąska. Eksperymentuj z dodatkami do zalewy aby otrzymać swój ulubiony smak.

Wartości odżywcze skrzydełek w occie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(945g)
Energia (kalorie)
203.52 kcal
1923.30 kcal
Białko
13.42 g
126.79 g
Fenyloalanina
0.54 mg
5.06 mg
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w skrzydełkach w occie

Na 100g
Na porcję
(945g)
Węglowodany
6.71 g
63.38 g
Węglowodany przyswajalne
6.38 g
60.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.33 g
3.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(945g)
Tłuszcz
13.07 g
123.49 g
Tłuszcze nasycone
3.89 g
36.79 g
Tłuszcze nienasycone
9.17 g
86.70 g
Tłuszcze jednonasycone
6.32 g
59.74 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.85 g
26.96 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
86.44 mg
816.84 mg

Witaminy w przepisie na skrzydełka w occie

Na 100g
Na porcję
(945g)
Witamina A
10.91 µg (mcg)
103.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
3.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
1.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.79 mg
7.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
4.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
9.55 µg (mcg)
90.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.46 mg
42.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.17 µg (mcg)
133.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
16.11 µg (mcg)
152.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na skrzydełka w occie

Na 100g
Na porcję
(945g)
Sód
85.06 mg
803.84 mg
Potas
169.91 mg
1605.62 mg
Wapń
16.89 mg
159.59 mg
Fosfor
101.49 mg
959.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.58 mg
137.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
6.85 mg
Cynk
0.96 mg
9.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek w occie 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w skrzydełkach w occie

Lista alergenów dla skrzydełek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania skrzydełek w occie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
2000 g
7.50
Za 600.0 g
Liczba opakowań 4
25.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Cukier
60 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
60 g
5 łyżek
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
80 g
8 łyżek
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
58.10
Jak oceniasz przepis na skrzydełka w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób