Skrzydełka w coli
- Skrzydełko kurczaka (700 g)
- Cola (300 ml)
- Masło klarowane (40 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na skrzydełka w coli krok po kroku
Skrzydełka zamarynuj w coli. Wstaw do lodówki na 6-12 godzin.
Następnie wyjmij z coli, dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wiórkami masła klarowanego.
Piecz w otwartym naczyniu z włączoną funkcją grilla przez 25 minut w 190-200 stopniach.
Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Skrzydełka z piekarnika
-
Skrzydełka w miodzie
-
Skrzydełka na ryżu
-
Skrzydełka pieczone
-
Skrzydełka buffalo
-
Pieczone skrzydełka z kurczaka
-
Pikantne skrzydełka
-
Skrzydełka w magii
-
Skrzydełka z indyka
-
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
-
Skrzydełka w sosie sojowym
-
Skrzydełka w sosie bbq
-
Skrzydełka z piekarnika
Więcej informacji na temat skrzydełek w coli
Smaczne skrzydełka w coli to doskonała propozycja na pyszne danie na imprezę lub obiad dla całej rodziny. Skrzydełka smakują wyśmienicie na zimno oraz na ciepło. Przepis na skrzydełka w coli jest łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.
Jak zrobić skrzydełka w coli? Najpierw umyj i osusz ręcznikiem papierowym skrzydełka z kurczaka. Następnie zamarynuj je w coli. Wstaw do lodówki na 6-12 godzin. Po tym czasie wyjmij z napoju, dopraw solą i pieprzem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wiórkami masła klarowanego. Piecz w otwartym naczyniu w piekarniku z włączoną funkcją grilla przez 25 minut w temperaturze 190-200 stopni. Posyp natką pietruszki.
Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem dla naszego organizmu. Odpowiada za budowę komórek naszego ciała. Jest także substratem do powstawania hormonów takich jak hormon wzrostu czy prolaktyna. Prolaktyna jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową. Odpowiada między innymi za utrzymanie ciąży, odpowiada także pośrednio za nasz nastrój. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż białka w naszej diecie. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Podsumowując najlepsze skrzydełka w coli wyjdą gdy zamarynujesz je w napoju przez 6-12 godzin. Kwas fosforowy zawarty w napoju spowoduje, że mięso będzie kruche. Pyszne skrzydełka z piekarnika idealnie pasują na obiad dla całej rodziny. Te dobre skrzydełka możesz także przygotować na patelni. Usmaż je na maśle klarowanym lub podduś z dodatkiem płynu w który się marynowały, powstanie wtedy słodki sos.
Alergeny w skrzydełkach w coli
Lista alergenów dla skrzydełek w coli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze skrzydełek w coli
Skrzydełka w coli to ciekawe danie na imprezę. Pamiętaj jednak iż słodzony napój z dodatkiem kwasu fosforowego to nie najzdrowszy produkt spożywczy. Staraj się ograniczać spożywanie tego typu napojów słodzonych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.