Skrzydełka pieczone
- Skrzydełko kurczaka (1000 g)
Przepis na skrzydełka pieczone krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 250 st. C.
Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Na blaszce wyłóż kratkę od piekarnika.
Mięso umyj i dobrze wysusz.
Dodaj do miski łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę czosnku, soli i łyżkę papryki, szczyptę pieprzu i kurkumy. Wymieszaj.
Mięso wymieszaj z przyprawami.
Ułóż mięso na kratce, zachowując odstępy.
Wstaw do pieczenia. Piecz po 25-30 minut z jednej i drugiej strony.
Więcej informacji na temat skrzydełek pieczonych
Pyszne, idealne dla dzieci, skrzydełka pieczone są doskonałym pomysłem na dobre mięso z piekarnika. Skórka jest idealnie chrupiąca. Przepis jest banalny i szybki. Mięso jest pyszne jako dodatek do obiadu. Marynata nie wymaga użycia oleju. Wystarczą same proste przyprawy. Przepis na skrzydełka pieczone jest zdrowy, odpowiedni także dla dziecka. Najlepiej smakują podane z ulubionym dipem, surówką lub frytkami. Jedz od razu po upieczeniu. Wtedy masz gwarancję, że skrzydełka pieczone w piekarniku są najbardziej chrupiące. Zobacz, jak zrobić skrzydełka pieczone.
Skrzydełka pieczone to przyprawione mięso ze skrzydeł kurczaka, pieczone w piekarniku. Marynata do mięsa składa się z samych przypraw. Przez dodatek proszku do pieczenia, skórka staje się idealnie chrupiąca. Tak przygotowane skrzydełka pieczone komponują się znakomicie z ulubionymi sosami. Genialny jest czosnkowy czy ketchup. Ponadto, przepis na skrzydełka pieczone może być podawany z frytkami albo pieczonymi ziemniakami. Do kompletu warto dodać grillowane, świeże, gotowane warzywa. Taki zestaw to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Jest to zdrowsza alternatywa dla panierowanych i smażonych skrzydełek z popularnej sieci fast-food. Skrzydełka pieczone, same w sobie, nie wpływają na gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi, ponieważ składają się z białka i tłuszczu i nie zawierają węglowodanów.
Dobre, chrupiące skrzydełka pieczone w piekarniku na obiad to podstawa. Mięso i przyprawy gwarantują doskonały smak. Nie wiesz jak przygotować skrzydełka pieczone? Jest to naprawdę bardzo proste. Przepis należy zacząć od nagrzania piekarnika. Do przepisu na skrzydełka pieczone przygotuj sobie płaską blaszkę, na którą wyłożysz papier do pieczenia. Kluczową kwestią w tym przepisie jest dodatkowe wykorzystanie kratki do pieczenia (z piekarnika). Kładąc kratkę na blaszce, sprawiasz, że mięso piecze się także od spodu, przez co jest lepiej upieczone. Mięso umyj i bardzo dobrze wysusz. Najlepiej zrobić to za pomocą ręcznika papierowego. Skrzydełka powinny być jak najbardziej suche. Przygotuj składniki marynaty. Połącz ze sobą czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz, kurkumę, sól, a także… proszek do pieczenia. Mięso przypraw dobrze z każdej strony (obtaczając mięso bardzo dokładnie). Wyłóż je na kratkę. Najlepiej jest zachować odstępy, by mięso dobrze się upiekło. Wstaw skrzydełka do piekarnika. Piecz przez około 25 do 30 minut z każdej strony (po upływie 25 lub 30 minut przekręć każde skrzydełko na drugą stronę). Gotowe. Skrzydełka to idealny pomysł na pyszny obiad.
Alergeny w skrzydełkach pieczonych
Lista alergenów dla skrzydełek pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze skrzydełek pieczonych
Przepis nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Nie zawiera węglowodanów i ma zerowy indeks glikemiczny. Jest źródłem białka i tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.