Skrzydełka buffalo
- Skrzydełko kurczaka (1000 g)
- Masło (50 g)
- Miód (100 g)
- Keczup (180 g)
Przepis na skrzydełka buffalo krok po kroku
Umyj mięso i wysusz je.
Mięso wymieszaj z łyżką soli, łyżką pieprzu, a także łyżeczką proszku do pieczenia. Odstaw do lodówki na godzinę.
Przed pieczeniem nagrzej piekarnik na 200 st. C.
Połóż papier do pieczenia na blaszce.
Skrzydełka ułóż na blaszce i piecz około 30 minut.
Gdy skrzydełka się pieką, zacznij przygotowywać sos.
Do garnka włóż masło i rozgrzej je. Dodaj do niego miód i keczup. Gotuj do lekkiego zgęstnienia.
Gdy minie czas pieczenia skrzydełek, wyjmij je z piekarnika i dodaj do przygotowanego wcześniej sosu. Dobrze całość wymieszaj.
Skrzydełka ponownie wyłóż na blaszkę, zwiększ temperaturę do 250 st. C., włącz termoobieg i dalej piecz, jeszcze kilka minut. Powinny się zarumienić.
-
Skrzydełka z piekarnika
-
Skrzydełka w miodzie
-
Skrzydełka na ryżu
-
Skrzydełka pieczone
-
Pieczone skrzydełka z kurczaka
-
Pikantne skrzydełka
-
Skrzydełka w magii
-
Skrzydełka z indyka
-
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
-
Skrzydełka w coli
-
Skrzydełka w sosie sojowym
-
Skrzydełka w sosie bbq
-
Skrzydełka z piekarnika
Więcej informacji na temat skrzydełek buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. To ciekawy pomysł na skrzydełka z kurczaka, które upieczone są w piekarniku. Skrzydełka są pieczone w sosie do skrzydełek buffalo. Mają pikantny i słodki smak zarazem. Przepis na skrzydełka buffalo nie jest skomplikowany. Szybko się go przygotowuje. Zobacz, jak zrobić skrzydełka buffalo, czym jest ta potrawa, a także jaki jest najlepszy pomysł na dodatki do skrzydełek.
Skrzydełka buffalo to potrawa, która pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to mięso ze skrzydełek kurczaka pieczone najpierw w przyprawach, a następnie w specjalnym sosie. Sos do skrzydełek buffalo jest to sos słodko-pikantny, złożony z masła, keczupu i miodu. Podczas pieczenia, miód krystalizuje. Sos do skrzydełek buffalo nadaje znakomity smak. Skrzydełka mają maślano-pomidorowy aromat. Pikantny smak jest podbity słodyczą z miodu. Jak zrobisz skrzydełka buffalo, dodawaj do nich frytki, ziemniaki pieczone lub gotowane albo ryż. Pasują dobrze do różnego rodzaju sosów, na przykład do sosu czosnkowego. Samo pieczywo będzie też dobrym dodatkiem do pieczonych skrzydełek. Przepis na skrzydełka buffalo jest idealny nie tylko na obiad. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi, a nawet na grilla. Jeżeli zwracasz uwagę na wskaźnik indeksu glikemicznego, pamiętaj, że ta potrawa jest na pograniczu niskiego, a średniego. Wpływa więc na poziom glukozy we krwi.
Pikantne skrzydełka buffalo warto przygotować na obiad lub kolację. Są dobrym pomysłem na danie z charakterem. Jak zrobić skrzydełka buffalo? Mięso należy umyć i dobrze osuszyć, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej miski wsyp przyprawy, takie jak: sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj przyprawy, a następnie połącz je ze skrzydełkami. Mięso odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nastaw piekarnik, przygotuj blaszkę i wyłóż na niej skrzydełka. Piecz je przez pół godziny. Podczas pieczenia zabierz się za robienie sosu do skrzydełek buffalo. W garnku zagotuj masło, miód i keczup. W przepisie na skrzydełka buffalo keczup powinien być pikantny. Gdy minie pół godziny pieczenia, skrzydełka włóż do sosu i dobrze je wymieszaj. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne kilka minut. Skrzydełka mają się dobrze zarumienić. W tym celu zwiększ temperaturę pieczenia i włącz termoobieg. Skrzydełka są gotowe do podania.
*Jeżeli nie jesteś sympatykiem ostrych potraw, możesz zamienić keczup pikantny na łagodny.
Alergeny w skrzydełkach buffalo
Lista alergenów dla skrzydełek buffalo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze skrzydełek buffalo
Ze względu na obecność miodu i keczupu, zjedzenie posiłku wpływa na podniesienie poziomu glukozy we krwi.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.