Kumpir

Opublikowano: 06.10.2022 r., 0:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kumpir
Kumpir
Kumpir to tradycyjne tureckie danie, które jest nieco podobne do naszych faszerowany ziemniaków. Przepis i idealnie sprawdzi się na danie obiadowe dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
154 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Kiełbasa chorizo 2 sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka (400 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kumpir krok po kroku

Ziemniaki umyj i ugotuj w wodzie. Odstaw ziemniaki do ostygnięcia.

Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj kawałki kiełbasy, podsmaż przez 10 minut.

Dodaj pokrojoną paprykę i kukurydzę.

Przekrój ziemniaki i wydrąż środek.

Nadziej ziemniaki farszem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na kumpir
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat kumpir

Kumpir to tureckie danie, które jest bardzo podobne do naszych faszerowanych ziemniaków, będzie to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

To danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.

W moim przepisie występuje mięso, a dokładnie kiełbasa chorizo, jeśli zależy Ci na wegetariańskim daniu, zamiast niego możesz postawić na dodatek ciecierzycy czy tofu. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.

Dokładnie jak zrobić kumpir, czyli klasyczne tureckie danie na obiad krok po kroku nieco niżej.

Zapamiętaj ten prosty i łatwy przepis, przygotuj nadziewane ziemniaki, koniecznie zapamiętaj, samodzielnie możesz modyfikować ten przepis.

Alergeny w kumpir

Lista alergenów dla Kumpir przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kumpir

Wartości odżywcze kumpir

na 100g gotowej potrawy

O rodzaju farszu możesz zadecydować sam, zamiast kiełbasy śmiało możesz postawić na mięso mielone lub piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
128.57
154.28
Białko (g)
4.82
5.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
12.69
15.22
Węglowodany przyswajalne (g)
11.22
13.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
1.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.91
8.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
2.90
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
5.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.39
4.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.88
22.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
27.12
32.54
Witamina B6 (mg)
0.27
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.26
Witamina C (mg)
28.25
33.90
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.32
Witamina E (mg)
0.75
0.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Ryboflawina (mg)
0.11
0.14
Niacyna (mg)
2.01
2.41
Foliany (µg (mcg))
27.06
32.48
Beta karoten (µg (mcg))
289.36
347.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
238.59
286.31
Potas (mg)
302.04
362.44
Wapń (mg)
16.75
20.10
Fosfor (mg)
73.02
87.62
Magnez (mg)
19.96
23.95
Żelazo (mg)
0.94
1.13
Cynk (mg)
0.69
0.83
Miedź (mg)
0.08
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kumpir 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kumpir

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kiełbasa chorizo
300 g
2 sztuki
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 300 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Kukurydza konserwowa
400 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
74.50