Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ser gouda (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Majonez (30 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z kurczakiem.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Paprykę włóż do miski z kurczakiem.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do miski.
Do miski wybij także jajko, dodaj mąkę, majonez oraz przyprawy (po jednej płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz przyprawy do kurczaka).
Składniki dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę na kotlety, kładź na patelnię i uformuj z nich niewielkie kotlety.
Kotlety smaż z obu stron do zarumienienia.
Gotowe siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem
Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Przepis na siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cebula, papryka czerwona, ser żółty, jajka, mąka, majonez, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz przyprawa do kurczaka.
A jak zrobić siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z kurczakiem. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Paprykę włóż do miski z kurczakiem. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do miski. Do miski wybij także jajko, dodaj mąkę, majonez oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę na kotlety, kładź na patelnię i uformuj z nich niewielkie kotlety. Kotlety smaż z obu stron do zarumienienia.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem stanowią doskonałą propozycją na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Kotlety warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w siekanych kotletach z kurczaka z papryką i serem
Lista alergenów dla siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem
Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kotlety siekane świetnie sprawdzą się do włączenia warzyw do diety niejadków.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.