Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z kurczaka z papryką
Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem
Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
451 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Majonez (30 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, miska, patelnia

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z kurczakiem.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Paprykę włóż do miski z kurczakiem.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do miski.

Do miski wybij także jajko, dodaj mąkę, majonez oraz przyprawy (po jednej płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz przyprawy do kurczaka).

Składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę na kotlety, kładź na patelnię i uformuj z nich niewielkie kotlety.

Kotlety smaż z obu stron do zarumienienia.

Gotowe siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem

Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Przepis na siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cebula, papryka czerwona, ser żółty, jajka, mąka, majonez, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz przyprawa do kurczaka.

A jak zrobić siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z kurczakiem. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Paprykę włóż do miski z kurczakiem. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do miski. Do miski wybij także jajko, dodaj mąkę, majonez oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę na kotlety, kładź na patelnię i uformuj z nich niewielkie kotlety. Kotlety smaż z obu stron do zarumienienia.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem stanowią doskonałą propozycją na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Kotlety warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w siekanych kotletach z kurczaka z papryką i serem

Lista alergenów dla siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem

na 100g gotowej potrawy

Siekane kotlety z kurczaka z papryką i serem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kotlety siekane świetnie sprawdzą się do włączenia warzyw do diety niejadków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
180.55
451.37
Białko (g)
16.42
41.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.28
10.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.91
9.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.51
26.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.56
8.90
Tłuszcze nienasycone (g)
6.95
17.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.26
10.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.69
6.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.23
180.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
51.39
128.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.33
45.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.15
72.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.81
14.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.43
56.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
229.89
574.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
128.34
320.85
Potas (mg)
248.56
621.41
Wapń (mg)
74.44
186.10
Fosfor (mg)
191.77
479.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.65
56.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.52
Cynk (mg)
0.90
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania siekanych kotletów z kurczaka z papryką i serem

Koszt składników
63.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryka czerwona
150 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
63.70