Siekane kotleciki z kurczaka

Opublikowano: 31.08.2022 r., 21:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Siekane kotleciki z kurczaka podane na białym talerzu.
Siekane kotleciki z kurczaka
Siekane kotleciki z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Kotleciki doskonale smakują z dodatkiem ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
463 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Pieczarki 5 dużych sztuk (100 g)
  • Natka pietruszki 1 mały pęczek (30 g)
  • Ser Mozzarella (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Majonez (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 płaskie łyżki mąki (40 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska, ręcznik papierowy

Przepis na siekane kotleciki z kurczaka krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Mięso włóż do miski.

Cebulę obierz. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa włóż do miski z mięsem.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby włóż do miski z mięsem.

Do miski obuj jajka, dodaj majonez, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.

Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Z farszu uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażone kotlety zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na siekane kotleciki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat siekanych kotlecików z kurczaka

Siekane kotleciki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety siekane stanowią dobry sposób na przemycenie do diety warzyw oraz grzybów. Pyszne kotlety doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na siekane kotleciki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, papryka czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki, mozzarella, jajko, majonez, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić siekane kotleciki z kurczaka? Mięso z piersi kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Mięso włóż do miski. Cebulę obierz. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa włóż do miski z mięsem. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby włóż do miski z mięsem. Do miski obuj jajka, dodaj majonez, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z farszu uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne.

Podsumowując smaczne siekane kotleciki z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Najlepsze kotleciki są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w siekanych kotlecikach z kurczaka

Lista alergenów dla siekanych kotlecików z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze siekanych kotlecików z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Siekane kotleciki z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Mięso z kurczaka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
154.50
463.51
Białko (g)
12.43
37.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.56
13.68
Węglowodany przyswajalne (g)
3.95
11.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.45
28.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
7.86
Tłuszcze nienasycone (g)
6.83
20.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
11.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.07
9.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.49
244.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
67.29
201.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.72
71.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
2.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.75
98.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.43
13.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.08
84.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
373.63
1120.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
85.87
257.60
Potas (mg)
237.84
713.53
Wapń (mg)
39.87
119.62
Fosfor (mg)
143.86
431.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.04
57.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.51
Cynk (mg)
0.72
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny siekanych kotlecików z kurczaka 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania siekanych kotlecików z kurczaka

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
100 g
5 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser Mozzarella
60 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3 płaskie łyżki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
55.00