Siekane kotleciki z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Pieczarki - 5 dużych sztuk (100 g)
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek (30 g)
- Ser Mozzarella (60 g)
- Jajko (3 szt.)
- Majonez (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki mąki (40 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na siekane kotleciki z kurczaka krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Mięso włóż do miski.
Cebulę obierz. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa włóż do miski z mięsem.
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby włóż do miski z mięsem.
Do miski obuj jajka, dodaj majonez, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.
Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z farszu uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Usmażone kotlety zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat siekanych kotlecików z kurczaka
Siekane kotleciki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety siekane stanowią dobry sposób na przemycenie do diety warzyw oraz grzybów. Pyszne kotlety doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na siekane kotleciki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kotletów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, papryka czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki, mozzarella, jajko, majonez, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić siekane kotleciki z kurczaka? Mięso z piersi kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Mięso włóż do miski. Cebulę obierz. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa włóż do miski z mięsem. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Grzyby włóż do miski z mięsem. Do miski obuj jajka, dodaj majonez, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z farszu uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne.
Podsumowując smaczne siekane kotleciki z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Najlepsze kotleciki są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w siekanych kotlecikach z kurczaka
Lista alergenów dla siekanych kotlecików z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze siekanych kotlecików z kurczaka
Siekane kotleciki z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Mięso z kurczaka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.