Shortbread
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na shortbread krok po kroku
Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm.
Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Ciastka kruche z cukrem
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat shortbread
Shortbread to szkockie ciastka na bazie mąki, cukru oraz masła. Produkty te powinny być odmierzone w odpowiednich proporcjach, czyli 3 części mąki, 2 części masła oraz 1 część cukru. Pyszne ciasteczka maślane świetnie sprawdzą się jako deser do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na shortbread jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciastek niezbędne będą produkty wskazane wyżej, czyli mąka, masło oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić shortbread? Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw. Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia. Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm. Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek. Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się). Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).
Mąka pszenna wykorzystywana przez nas do przygotowywania wypieków jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. W miarę możliwości powinniśmy zamienić ją na mąkę razową, która zawiera cenny błonnik oraz składniki mineralne. Błonnik powoduje wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi oraz pozwala na zachowanie sytości dłużej. Mąka pszenna zawiera gluten, dzięki któremu możemy je wyrabiać, nadając mu plastyczną konsystencję.
Podsumowując najlepsze ciasteczka maślane ze Szkocji to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ciasteczka są dobre do spożycia po wystygnięciu, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Alergeny w shortbread
Lista alergenów dla shortbread przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze shortbread
Shortbread to kruche ciasteczka na bazie mąki, masła oraz cukru. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.