Przepis na shoarmę z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony, curry, gałka muszkatołowa, kmin rzymski
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

W dużej misce umieścić składniki marynaty: oliwę, posiekany drobno czosnek i przyprawy.

Dodaj kurczaka do dużej miski z marynatą i wymieszaj łyżką, aby równomiernie pokryć mięso marynatą. Przykryj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kurczaka około 15 minut, obracając w połowie.

Wyjmij kurczaka z piekarnika i ostrym nożem pokrój go w cienkie paseczki.

Shoarma z kurczaka z frytkami i wrzywami.
shoarma z kurczaka
Koszt przygotowania dania
14.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
12

Shoarma z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o shoarmie z kurczaka

Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza do przygotowania wielu dań. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo soczyste i pełne smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Chudy drób dostarcza również sporo białka, dlatego to naprawdę sycąca potrawa.

Przepis na shoarmę z kurczaka to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej, to właśnie ona jest kolebką tej potrawy. Aromatyczne mięso przygotowane w taki sposób podawane jest tam z dodatkiem ryżu, warzyw, czy smażonych placków, które przypominają nieco tortillę. Taki sposób serwowania jest świetną inspiracją, którą można przenieść wprost do swojej kuchni. Dzięki temu, że robi się shoarmę własnoręcznie, można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić shoarmę z kurczaka, która doskonale sprawdzi się na obiad, a przy okazji będzie pyszna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć można dostać ją bez problemu w każdej większej restauracji, to jednak ta domowa, jest nie tylko dobra, ale także bezpieczniejsza dla zdrowia. W tym daniu najważniejsze są przyprawy, to one sprawiają, że całość smakuje tak dobrze. Choć kurczak w tym wydaniu jest smażony, to używa się do tego bardzo małej ilości tłuszczu. Do smażenia najlepiej wybrać oliwę z oliwek, której można z powodzeniem używać do smażenia, nawet w wysokich temperaturach. Niezbyt dobrym wyborem będzie za to masło, które podczas smażenia utlenia się i powstają szkodliwe substancje. Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się pierś kurczaka, jednak można też sięgnąć po indyka. Mięso drobiowe zostało wybrane do tego przepisu nie przez przypadek. Jest ono popularne w tej nieco egzotycznej kuchni, a przy okazji jest opcją naprawdę zdrową. W porównaniu do czerwonego mięsa zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy cholesterolu, a znacznie więcej białka.

Wartości odżywcze shoarmy z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kalorie)
172.48 kcal
191.46 kcal
Białko
20.44 g
22.69 g
Fenyloalanina
0.84 mg
0.94 mg

Węglowodany w shoarmie z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany
1.12 g
1.24 g
Węglowodany przyswajalne
1.04 g
1.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.07 g
0.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz
9.11 g
10.12 g
Tłuszcze nasycone
2.48 g
2.75 g
Tłuszcze nienasycone
6.64 g
7.37 g
Tłuszcze jednonasycone
5.54 g
6.15 g
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
1.21 g
Cholesterol
65.62 mg
72.84 mg

Witaminy w przepisie na shoarmę z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina A
8.09 µg (mcg)
8.98 µg (mcg)
Witamina B6
0.77 mg
0.85 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
1.05 mg
1.17 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.48 mg
1.64 mg
Retinol
8.09 µg (mcg)
8.98 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.18 mg
Niacyna
8.65 mg
9.60 mg
Foliany
8.19 µg (mcg)
9.09 µg (mcg)
Beta karoten
0.17 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na shoarmę z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód
41.16 mg
45.68 mg
Potas
313.81 mg
348.33 mg
Wapń
10.66 mg
11.84 mg
Fosfor
196.62 mg
218.25 mg
Magnez
26.01 mg
28.87 mg
Żelazo
0.43 mg
0.47 mg
Cynk
0.65 mg
0.72 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Mangan
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny shoarmy z kurczaka 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w shoarmie z kurczaka

Lista alergenów dla shoarmy z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na shoarmę z kurczaka

Cena przygotowania shoarmy z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na shoarmę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób