Shoarma z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Czosnek (15 g)
Przepis na shoarmę z kurczaka krok po kroku
W dużej misce umieścić składniki marynaty: oliwę, posiekany drobno czosnek i przyprawy.
Dodaj kurczaka do dużej miski z marynatą i wymieszaj łyżką, aby równomiernie pokryć mięso marynatą. Przykryj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kurczaka około 15 minut, obracając w połowie.
Wyjmij kurczaka z piekarnika i ostrym nożem pokrój go w cienkie paseczki.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat shoarmy z kurczaka
Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza do przygotowania wielu dań. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo soczyste i pełne smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Chudy drób dostarcza również sporo białka, dlatego to naprawdę sycąca potrawa.
Przepis na shoarmę z kurczaka to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej, to właśnie ona jest kolebką tej potrawy. Aromatyczne mięso przygotowane w taki sposób podawane jest tam z dodatkiem ryżu, warzyw, czy smażonych placków, które przypominają nieco tortillę. Taki sposób serwowania jest świetną inspiracją, którą można przenieść wprost do swojej kuchni. Dzięki temu, że robi się shoarmę własnoręcznie, można dostosować ilość przypraw do własnych potrzeb, dzięki temu całość w 100% odpowiada preferencjom. To świetny sposób na uniknięcie dodatku cukru i konserwantów, dzięki czemu całość jest znacznie zdrowsza.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić shoarmę z kurczaka, która doskonale sprawdzi się na obiad, a przy okazji będzie pyszna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć można dostać ją bez problemu w każdej większej restauracji, to jednak ta domowa, jest nie tylko dobra, ale także bezpieczniejsza dla zdrowia. W tym daniu najważniejsze są przyprawy, to one sprawiają, że całość smakuje tak dobrze. Choć kurczak w tym wydaniu jest smażony, to używa się do tego bardzo małej ilości tłuszczu. Do smażenia najlepiej wybrać oliwę z oliwek, której można z powodzeniem używać do smażenia, nawet w wysokich temperaturach. Niezbyt dobrym wyborem będzie za to masło, które podczas smażenia utlenia się i powstają szkodliwe substancje. Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się pierś kurczaka, jednak można też sięgnąć po indyka. Mięso drobiowe zostało wybrane do tego przepisu nie przez przypadek. Jest ono popularne w tej nieco egzotycznej kuchni, a przy okazji jest opcją naprawdę zdrową. W porównaniu do czerwonego mięsa zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy cholesterolu, a znacznie więcej białka.
Alergeny w shoarmie z kurczaka
Lista alergenów dla shoarmy z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na shoarmę z kurczaka
Wartości odżywcze shoarmy z kurczaka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(111g)
Węglowodany
(111g)
Tłuszcze
(111g)
Witaminy
(111g)
Składniki mineralne
(111g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.