Shoarma wieprzowa

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:44 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Shoarma wieprzowa podana z frytkami na bułce pita
Shoarma wieprzowa
Nie ma nic lepszego niż shoarma wieprzowa przygotowana w całości samodzielnie. Od ucierania przypraw w moździerzu, po smażenie – każdy element tego przepisu na pewno Cię zachwyci.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Marynowanie 10 min
352 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (500 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz ziarna, czosnek granulowany, koper, goździki, kmin rzymski, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, moździerz

Przepis na shoarmę wieprzową krok po kroku

W moździerzu umieść po pół łyżeczki nasion kopru włoskiego, nasion kolendry, ziela angielskiego, ostrej papryki, pieprzu i kurkumy.

Dodaj po łyżeczce kminu rzymskiego, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i soli. Dopraw jeszcze 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu.

Przyprawy dokładnie utrzyj w moździerzu, aż się dobrze połączą.

Mięso umyj i oczyść z błonek. Podziel wzdłuż włókien na paski, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki.

Dodaj przygotowane przyprawy, olej i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.

Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na shoarmę wieprzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat shoarmy wieprzowej

Nie ma nic lepszego niż pyszna shoarma wieprzowa przygotowana w całości samodzielnie w domu. Od ucierania przypraw w moździerzu, po smażenie – każdy element tego przepisu na pewno Cię zachwyci.

Aby wykonać przepis na shoarmę wieprzową potrzebujesz przede wszystkim przypraw. W moździerzu umieść po pół łyżeczki nasion kopru włoskiego, nasion kolendry, ziela angielskiego, ostrej papryki, pieprzu i kurkumy. Dodaj po łyżeczce kminu rzymskiego, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i soli. Dopraw jeszcze 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu. Przyprawy dokładnie utrzyj w moździerzu, aż się dobrze połączą. Taką mieszanką z dodatkiem oleju dokładnie natrzyj mięso z szynki wieprzowej. Następnie usmaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumieni.

Jeśli wiesz już, jak zrobić shoarmę wieprzową to pewnie zastanawiasz się również, z czym można ją podać. Najczęściej można ją spotkać z dodatkiem frytek, ale zdecydowanie najlepiej smakuje z ryżem i chlebkami naan. Najlepsza jest również z dodatkiem sosu czosnkowego. Taka smaczna shoarma jako danie na obiad na pewno pozwoli Ci na odbycie orientalnej, kulinarnej podróży. Jest tak dobra, że jeszcze nie raz powrócisz do tego przepisu.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Alergeny w shoarmie wieprzowej

Lista alergenów dla shoarmy wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na shoarmę wieprzową

Wartości odżywcze shoarmy wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
282.08
352.59
Białko (g)
16.42
20.52
Fenyloalanina (mg)
0.65
0.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
23.49
29.36
Tłuszcze nasycone (g)
8.42
10.53
Tłuszcze nienasycone (g)
15.07
18.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.64
14.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.42
4.28
Cholesterol (mg)
68.87
86.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
44.34
55.42
Potas (mg)
297.17
371.46
Wapń (mg)
4.72
5.90
Żelazo (mg)
0.80
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny shoarmy wieprzowej 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania shoarmy wieprzowej

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
49.00