Shio ramen
- Kości wieprzowe (1000 g)
- Skrzydełko kurczaka (1500 g)
- Arkusze nori - 1 płat (3 g)
- Marchewka - 4 sztuki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Olej sezamowy - 1 łyżka (10 ml)
- Makaron ramen (400 g)
- Grzyby shitake świeże - garść (70 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
- Sos sojowy - 4 łyżki (40 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Grzyby shitake suszone (30 g)
- Olej z chilli - 1 łyżka (20 ml)
Przepis na shio ramen krok po kroku
Boczek pokrój na plastry, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Wylej wodę i ponownie zalej czystą wodą.
Dodaj arkusz nori, suszone grzyby, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
Wyjmij nori, gdy zrobi się kleiste.
Do mięsa dodaj sos sojowy i duś ok. 3 godzin.
Ugotowany boczek rozłóż na papierze do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 5-7 minut, aż się zarumieni.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
W małym garnku zagotuj suszone shitake po gotowaniu boczku, dodaj wodę, sos sojowy, wymieszaj, zagotuj i do marynaty włóż jajka. Przechowuj w lodówce minimum 12 godzin.
Do dużego garnka wrzuć oczyszczone kości i skrzydełka kurczaka, cebulę, czosnek, obraną marchewkę. Zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 4 godzin.
Po ostygnięciu przecedź bulion i wstaw do lodówki na całą noc.
Ponownie pogrzej bulion i dopraw.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
W miskach ułóż makaron, zalej bulionem, dodaj jajka i boczek.
Więcej informacji na temat shio ramenu
Shio ramen to pomysł na smaczny, sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań azjatyckich i bardzo popularnej japońskiej zupy, jaką jest ramen. Kuchnia azjatycka to aktualnie jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na całym świecie. Dania azjatyckie wyróżniają się bardzo wyrazistymi, często mieszanymi smakami i aromatami. Jednym z kultowych dań kuchni japońskiej jest właśnie mięsny ramen, który często porównuje się go do polskiego rosołu. Ramen można podawać w wielu bardzo różnych wersjach – z mięsem, z owocami morza, z jajkiem, w odłonie wegańskiej lub wegetariańskiej. Klasyczny shio ramen z boczkiem, jajkiem i grzybami jest bardzo smaczny, aromatyczny i dobry na wiele okazji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobowy shio ramen aby był naprawdę najlepszy, niczym prosto z azjatyckiej restauracji, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą Ci potrzebne do jego przygotowania to kości wieprzowe, boczek, jajko do ramenu, makaron, grzyby shiitake, marchew, cebula oraz przyprawy. Najczęściej wykorzystuje się czosnek, imbir, lubczyk, kolendrę oraz smakowe oleje na przykład olej sezamowy, czy oliwę z dodatkiem chilli. Klasyczne azjatyckie składniki wyróżnia niespotykany nigdzie indziej smak i aromat, dlatego ich zastąpienie bywa trudne i bez nich ramen nie będzie smakował tak samo. Przepis na shio ramen nie jest trudny jednak dość czasochłonny. Wynika to z konieczności długiego gotowania oraz marynowania poszczególnych składników, aby miały jak najlepszy smak. Jeśli chcesz poznać szczegółowy przepis na shio ramen poznaj nasz przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotowania, a Ty będziesz cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem tej wyjątkowej potrawy.
Alergeny w shio ramenie
Lista alergenów dla shio ramenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron ramen
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze shio ramenu
W wersji wegańskiem ramen można przygotować na bazie bulionu wegetariańskiego i tofu zamiast mięsa i jaj.
Energia i białka
(620g)
Węglowodany
(620g)
Tłuszcze
(620g)
Składniki mineralne
(620g)
-
kurczak,
papier ryżowy,
marchewka,
cebula,
czosnek,
grzyby,
boczek,
sos sojowy,
jajka,
grzyby,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.