Przepis na sheet cake krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier, kakao, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, blacha

Przygotowanie ciasta: Do garnuszka dodaj wodę, masło i kakao naturalne. Całość zagotuj.

W międzyczasie do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Całość wymieszaj.

Do drugiej miski wlej śmietanę, ekstrakt waniliowy i wbij dwa jajka.

Wymieszaj ze sobą zawartość obu misek. Wszystkie składniki z garnuszka wlej do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj.

Następnie przelej do blaszki i rozprowadź po całości.

Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 st. C.

Drugim etapem jest przygotowanie polewy: W garnuszku podgrzej mleko z masłem i naturalnym kakao, doprowadź do wrzenia. Dodaj stopniowo cukier puder, delikatnie mieszając.

Gotową gorącą polewę wylej na ciepłe ciasto. Poczekaj chwile, aż lukier stężeje.

Sheet cake czekoladowe
Sheet cake
Koszt przygotowania dania
20.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
69

Sheet cake - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Sheet cake

Sheet cake to pyszne i smaczne ciasto czekoladowe, które świetnie się sprawdzi na imprezę lub jako słodkość do kawy. Ma niezwykły smak, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania ciasta to: 250 ml wody, 250 g masła, 30 g naturalnego kakao, 250 g mąki pszennej, 200 g cukru, 5 g sody oczyszczonej, 5 g soli, 125 ml śmietany, 2 jajka i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania lukru to: 125 ml mleka 1.5%, 30 g naturalnego kakao, 125 g masła i 200 g cukru pudru.

Jak zrobić sheet cake? Poznaj sprawdzony przepis. Pierwszym etapem jest przygotowanie ciasta:

Do garnuszka dodaj wodę, masło i kakao naturalne. Całość zagotuj. W międzyczasie do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Całość wymieszaj. Do drugiej miski wlej śmietanę, ekstrakt waniliowy i wbij dwa jajka. Wymieszaj ze sobą zawartość obu misek. Wszystkie składniki z garnuszka wlej do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj. Następnie przelej do blaszki i rozprowadź po całości. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Drugim etapem jest przygotowanie polewy:

W garnuszku podgrzej mleko z masłem i naturalnym kakao, doprowadź do wrzenia. Dodaj stopniowo cukier puder, delikatnie mieszając. Gotową gorącą polewę wylej na ciepłe ciasto. Poczekaj chwile, aż lukier stężeje.

Kakao naturalne pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej to surowiec, który zawiera mnóstwo wartościowych składników. W tym kwasy tłuszczowe, witaminy głównie z grupy B, składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, wapń i aminokwasy. Kakao jest bogate w polifenole i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). W jednej łyżce (10 g) kakao znajduje się 46 kcal, 1.8 g białka, 2.2 g tłuszczu, 4.5 g węglowodanów i 0,6 g błonnika pokarmowego. Kakao naturalne wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Zawiera alkaloidy purynowe m.in kofeinę, która zwiększa koncentracje i działa pobudzająco na układ nerwowy, przez co obniża poziom zmęczenia. Związki zawarte w kakao wykazują wiele korzystnych właściwości, przez co zmniejszą ryzyko wielu chorób np. układu sercowo-naczyniowego. Najlepszym wyborem będzie naturalne kakao bez dodatku cukru, które nie zawiera zbędnych dodatków.

Przepis na sheet cake to najlepsze i najłatwiejsze ciasto. Pomysł na dobre i słodkie czekoladowe ciacho z pewnością zasmakuje każdemu.

Wartości odżywcze Sheet cake

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kalorie)
397.21 kcal
385.29 kcal
Białko
5.05 g
4.90 g

Węglowodany w sheet cake

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany
42.79 g
41.51 g
Węglowodany przyswajalne
39.46 g
38.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.34 g
3.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz
24.68 g
23.94 g
Tłuszcze nasycone
16.49 g
16.00 g
Tłuszcze nienasycone
8.19 g
7.94 g
Cholesterol
88.73 mg
86.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sheet cake

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina A
203.32 µg (mcg)
197.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.08 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
199.73 µg (mcg)
193.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.07 mg
1.04 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
12.99 µg (mcg)
12.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
42.81 µg (mcg)
41.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sheet cake

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód
174.16 mg
168.93 mg
Potas
168.47 mg
163.41 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
41.94 mg
40.68 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
126.85 mg
123.04 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
47.10 mg
45.69 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.39 mg
1.35 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
1.02 mg
0.99 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Sheet cake 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Sheet cake

Lista alergenów dla Sheet cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na Sheet cake nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Sheet cake

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
375 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 375 g
Kakao niesłodzone
60 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Mąka pszenna typ 1850
250 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
125 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9.0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Mleko 1,5%
125 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
37.95
Jak oceniasz przepis na sheet cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób