Sheet cake
- Masło (375 g)
- Kakao niesłodzone (60 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (250 g)
- Cukier (200 g)
- Soda oczyszczona (5 g)
- Sól (5 g)
- Śmietana 18% (125 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ekstrakt waniliowy (5 ml)
- Mleko 1,5% (125 ml)
- Cukier puder (200 g)
Przepis na sheet cake krok po kroku
Przygotowanie ciasta: Do garnuszka dodaj wodę, masło i kakao naturalne. Całość zagotuj.
W międzyczasie do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Całość wymieszaj.
Do drugiej miski wlej śmietanę, ekstrakt waniliowy i wbij dwa jajka.
Wymieszaj ze sobą zawartość obu misek. Wszystkie składniki z garnuszka wlej do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj.
Następnie przelej do blaszki i rozprowadź po całości.
Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 st. C.
Drugim etapem jest przygotowanie polewy: W garnuszku podgrzej mleko z masłem i naturalnym kakao, doprowadź do wrzenia. Dodaj stopniowo cukier puder, delikatnie mieszając.
Gotową gorącą polewę wylej na ciepłe ciasto. Poczekaj chwile, aż lukier stężeje.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat sheet cake
Sheet cake to pyszne i smaczne ciasto czekoladowe, które świetnie się sprawdzi na imprezę lub jako słodkość do kawy. Ma niezwykły smak, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania ciasta to: 250 ml wody, 250 g masła, 30 g naturalnego kakao, 250 g mąki pszennej, 200 g cukru, 5 g sody oczyszczonej, 5 g soli, 125 ml śmietany, 2 jajka i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania lukru to: 125 ml mleka 1.5%, 30 g naturalnego kakao, 125 g masła i 200 g cukru pudru.
Jak zrobić sheet cake? Poznaj sprawdzony przepis. Pierwszym etapem jest przygotowanie ciasta:
Do garnuszka dodaj wodę, masło i kakao naturalne. Całość zagotuj. W międzyczasie do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Całość wymieszaj. Do drugiej miski wlej śmietanę, ekstrakt waniliowy i wbij dwa jajka. Wymieszaj ze sobą zawartość obu misek. Wszystkie składniki z garnuszka wlej do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj. Następnie przelej do blaszki i rozprowadź po całości. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Drugim etapem jest przygotowanie polewy:
W garnuszku podgrzej mleko z masłem i naturalnym kakao, doprowadź do wrzenia. Dodaj stopniowo cukier puder, delikatnie mieszając. Gotową gorącą polewę wylej na ciepłe ciasto. Poczekaj chwile, aż lukier stężeje.
Kakao naturalne pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej to surowiec, który zawiera mnóstwo wartościowych składników. W tym kwasy tłuszczowe, witaminy głównie z grupy B, składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, wapń i aminokwasy. Kakao jest bogate w polifenole i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). W jednej łyżce (10 g) kakao znajduje się 46 kcal, 1.8 g białka, 2.2 g tłuszczu, 4.5 g węglowodanów i 0,6 g błonnika pokarmowego. Kakao naturalne wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Zawiera alkaloidy purynowe m.in kofeinę, która zwiększa koncentracje i działa pobudzająco na układ nerwowy, przez co obniża poziom zmęczenia. Związki zawarte w kakao wykazują wiele korzystnych właściwości, przez co zmniejszą ryzyko wielu chorób np. układu sercowo-naczyniowego. Najlepszym wyborem będzie naturalne kakao bez dodatku cukru, które nie zawiera zbędnych dodatków.
Przepis na sheet cake to najlepsze i najłatwiejsze ciasto. Pomysł na dobre i słodkie czekoladowe ciacho z pewnością zasmakuje każdemu.
Alergeny w sheet cake
Lista alergenów dla Sheet cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na Sheet cake nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze sheet cake
Polewę do ciasta można przygotować z gorzkiej czekolady.
Energia i białka
(97g)
Węglowodany
(97g)
Tłuszcze
(97g)
Witaminy
(97g)
Składniki mineralne
(97g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.