Shave ice
- Lód (800 g)
- Sok pomarańczowy 100% (200 ml)
- Mango - 1 mała sztuka (200 g)
- Truskawki (200 g)
- Syrop truskawkowy (150 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (130 g)
Przepis na shave ice krok po kroku
Lód rozdrobnij. Umieść w miseczkach.
Zblenduj obrane i pokrojone mango z sokiem pomarańczowym i cukrem.
Zblenduj umyte truskawki z syropem truskawkowym i śmietaną.
Jedną połowę kruszonego lodu polej syropem pomarańczowym z mango, a drugą truskawkowym.
Więcej informacji na temat shave ice
Shave ice to bardzo szybki do przygotowania deser. Pochodzi on z Hawajów i jest popularny pod różnymi nazwami na całym świecie. W wielu krajach mówi się na niego granita, często produkowany jest w specjalnych maszynach, które mieszają kolorowy sok z lodem. Można też spotkać budki, w których produkowany jest tradycyjny deser. Jego wykonanie polega na skruszeniu bardzo drobno lodu. Taki lód nakłada się do papierowego lub styropianowego pojemnika i polewa kolorowym sokiem lub puree z owoców. Można też wszystkie składniki wymieszać razem i uzyskać kolorowy deser. Dodając kolorowe napoje na wierzch lodu można uzyskać różne kolory co jest charakterystyczne dla tego lodowego deseru. Ciekawą propozycją jest także dodatek mleka skondensowanego lub śmietany a także mleka kokosowego. Uzyskasz wtedy mleczne lody. Deser jest bardzo orzeźwiający i doskonały na upalne dni. Szybkie lody są bardzo proste do zrobienia nie wymagają od Ciebie ani dużego doświadczenia ani specjalnego sprzętu. Lód możesz pokruszyć w torebce strunowej uderzając ją tłuczkiem do mięsa.
Do przygotowania deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kostki lodu, sok pomarańczowy, mango, śmietana kremówka, truskawki, syrop truskawkowy, cukier. Aby zrobić deser należy skruszyć bardzo drobno lód, umieścić go w miseczce. Mango zblendować razem z sokiem pomarańczowym i cukrem. Truskawki zblendować z syropem i śmietaną. Na połowę kruszonego lodu wylej napój z pomarańczą i mango a na drugą sos truskawkowy.
Podsumowując pyszny deser może być doskonałym pomysłem na ochłodzenie w upalny dzień. Deser możesz podać lub przygotować razem z dziećmi. Lody z sosem są niskokalorycznym deserem, dlatego mogą być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Lody domowe świetnie sprawdzą się jako zdrowy zamiennik gotowych sklepowych wyrobów, zawierających konserwanty, stabilizatory i różne postacie białego cukru. Deser możesz wykonać z ulubionym napojem, owocami a także domowymi syropami. Dodać możesz także świeże pokrojone owoce lub posypać startą czekoladą.
Alergeny w shave ice
Lista alergenów dla shave ice przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze shave ice
shave ice to nisko kaloryczna przekąska. Domowe lody są dużo zdrowszą wersją kupnych wyrobów. Lody są nisko kaloryczne, możesz je przygotować bez dodatku cukru.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.