Przepis na shake waniliowy krok po kroku
- Banan 200 g 2 sztuki
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone 250 ml 1 szklanka
- Płatki owsiane 30 g 3 łyżki
Banan obierz ze skóry, pokrój na plastry.
Dodaj laskę waniliową, płatki owsiane i opcjonalnie cukier waniliowy.
Wlej napój roślinny i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

(liczba kalorii)
Shake waniliowy - cechy przepisu
Więcej o shake waniliowy
Domowy shake waniliowy to doskonały pomysł na deser i jednocześnie zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na pyszny lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.
Sam decydujesz o tym co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na shake waniliowy, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: banany, płatki owsiane, laska wanilii i napój roślinny. Wybierając napój roślinny zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany. Koktajl z mlekiem lub napojem roślinnym będzie bardziej sycący niż na wodzie. Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Komponując koktajle warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Skoro już wiesz, jak zrobić shake waniliowy koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj dobry posiłek nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci.
Wartości odżywcze shake waniliowy
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w shake waniliowy
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na shake waniliowy
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na shake waniliowy
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w shake waniliowy
Lista alergenów dla shake waniliowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane