Shake czekoladowy

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy shake w plastikowym kubku
Shake czekoladowy
Shake czekoladowy to doskonała propozycja na smaczny deser. Do wykonania koktajlu potrzebne są między innymi lody czekoladowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
316 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (10 g)
  • Lody czekoladowe (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, miska, pojemnik blendera

Przepis na shake czekoladowy krok po kroku

Schłodzoną śmietankę wybij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę.

Do pojemnika blendera wlej mleko, dodaj lody oraz kakao.

Składniki w pojemniku zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę.

Shake czekoladowy przelej do szklanek i udekoruj go bitą śmietaną.

Gotowy shake podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na shake czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat shake czekoladowego

Shake czekoladowy z mlekiem to doskonały pomysł na smaczny deser. W dalszej części dowiesz się jak się robi shake z lodami - aby przygotować fit wersję koktajlu zamiast lodów możesz dodać banany. Na bazie shake czekoladowego możesz przygotować koktajl proteinowy - wystarcz, że do koktajlu dodasz odżywkę białkową. Prosty przepis na shake czekoladowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, kakao, lody czekoladowe, śmietanka 30% oraz cukier puder. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić shake czekoladowy? Schłodzoną śmietankę wybij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Do pojemnika blendera wlej mleko, dodaj lody oraz kakao. Składniki w pojemniku zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę. Shake czekoladowy przelej do szklanek i udekoruj go bitą śmietaną. Gotowy shake podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. W mleku znajdują się witaminy oraz składniki odżywcze, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk.

Podsumowując shake czekoladowy to doskonała propozycja na smaczny deser. Koktajl doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska na diecie. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania shake czekoladowego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w shake czekoladowym

Lista alergenów dla shake czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Lody czekoladowe
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze shake czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Shake czekoladowy stanowi doskonały pomysł na pyszny deser. Mleko wykorzystane do przygotowania koktajlu stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
126.54
316.34
Białko (g)
3.34
8.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.59
23.97
Węglowodany przyswajalne (g)
8.93
22.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.84
22.10
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
19.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
2.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
2.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.62
31.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
37.32
93.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.38
90.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.58
6.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.25
18.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
36.02
90.05
Potas (mg)
154.58
386.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
98.91
247.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
92.00
230.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.64
46.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny shake czekoladowego 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania shake czekoladowego

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Lody czekoladowe
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Cukier puder
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
27.50