Seromakowiec z gotowej masy makowej

Opublikowano: 24.01.2022 r., 21:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy seromakowiec z makiem
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Połączenie sernika z masą makową to pyszny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu, w krótkim czasie.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
296 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 17 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Żółtko jajka (8 szt.)
  • Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Masa makowa - 1 puszka (400 g)
  • Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na seromakowca z gotowej masy makowej krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj 4 żółtka, masło, śmietanę i cukier puder.

Zagnieć ciasto i uformuj kulę, odstaw na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blachę, wyłóż masę makową z puszki.

Twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe 4 żółtka i miksuj na gładki krem.

Następnie dodaj budyń i wymieszaj.

Białka jaj ubij na gęstą pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj w masę sernikową.

Przełóż masę twarogową na mak i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na seromakowca z gotowej masy makowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat seromakowca z gotowej masy makowej

Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz problem w podjęciu decyzji, które ciasto ma się pojawić na ważną okazją w Twoim domu, od teraz nie musisz wybierać.

Poznaj mój przepis na seromakowiec z gotowej masy makowej, który przygotujesz w kilka chwil. Mój przepis jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, czyli mąka, jajka, cukier puder, śmietana 18% tłuszczu, masło, masa makowa z puszki, twaróg i budyń.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić seromakowiec z gotowej masy makowej?

W pierwszej kolejności wsyp mąkę do miski, wbij żółtka, dodaj masło, śmietanę i cukier puder. Z tych składników zagnieć ciasto i uformuj kulę. Odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe żółtka i dokładnie zmiksuj masę tak, aby powstał gładki krem. Wsyp budyń i delikatnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie delikatnie wmieszaj w masę sernikową. Ciasto wyłóż na blaszce do pieczenia, następnie posmaruj je masą makową, a na koniec wlej masę sernikową.

Tak przygotowany seromakowiec z gotowej masy makowej upiecz w piekarniku przez 45- 50 minut w 180 stopniach.

Będzie to świetny pomysł na słodki deser dla Twoich bliskich lub słodka przekąska w ciągu zabieganego tygodnia. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w seromakowcu z gotowej masy makowej

Lista alergenów dla seromakowca z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze seromakowca z gotowej masy makowej

na 100g gotowej potrawy

Do masy makowej możesz dodać rodzynki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
296.38
296.38
Białko (g)
7.74
7.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
30.48
30.48
Węglowodany przyswajalne (g)
29.08
29.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.18
16.18
Tłuszcze nasycone (g)
11.08
11.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.10
5.10
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
122.81
122.81
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
131.06
131.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.31
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.47
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
128.25
128.25
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
0.93
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.19
40.19
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.13
31.13
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
145.42
145.42
Potas (mg)
72.61
72.61
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
112.95
112.95
Fosfor (mg)
90.15
90.15
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.12
6.12
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
1.79
Cynk (mg)
0.39
0.39
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seromakowca z gotowej masy makowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania seromakowca z gotowej masy makowej

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Żółtko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
60.50