Przepis na seromakowiec bez spodu krok po kroku
- Masa makowa 850 g 1 puszka
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g
- Jajko 5 szt.
- Cukier puder 100 g pół szklanki
- Masło 100 g pół kostki
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Na koniec partiami dodawaj masę serową. Do całości wsyp cukier waniliowy, a także aromat cytrynowy i porządnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładaj na przemian masę makową i masę serową.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Serniko makowiec
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Seromakowiec bez spodu - cechy przepisu
Więcej o seromakowcu bez spodu
Seromakowiec bez spodu to ciasto bardzo popularne i niezwykle lubiane. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia - masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić seromakowiec bez spodu, w sposób niezwykle prosty, to ta receptura na pewno ci w tym pomoże. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni.
Przepis na seromakowiec bez spodu jest bardzo łatwy. W kilka chwil można stworzyć całe ciasto, które zachwyca wszystkich smakiem i pięknym wyglądem. Całość robi się bez użycia dodatkowej warstwy ciasta, co pozwala jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania.
Z tego przepisu powstaje niezwykle pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.
Do skrócenia całego procesu przygotowania przyda się gotowa masa makowa. Dzięki temu nie trzeba tworzyć osobno własnej masy. W dodatku ta kupiona w sklepie już od razu jest wzbogacona o odpowiednie bakalie, które sprawiają, że ciasto nie jest nudne czy mało wyraziste.
Ciasto najlepiej zrobić z twarogiem. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości.
Ten sprawdzony przepis świetnie sprawdzi się na świąteczny wypiek. Powstaje z niego ciasto o wspaniałym i delikatnym smaku. Odpowiednio słodkie, z cytrusową nutą. To przepis idealny dla fanów domowych wypieków.
Wartości odżywcze seromakowca bez spodu
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w seromakowcu bez spodu
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na seromakowiec bez spodu
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w seromakowcu bez spodu
Lista alergenów dla seromakowca bez spodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko