Seromakowiec
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Cukier puder - 9 łyżek (90 g)
- Masło (250 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masa makowa (400 g)
- Rodzynki (70 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na seromakowiec krok po kroku
Z mąki pszennej, cukru pudru, żółtka i masła (150 g) zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Gotowym ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia. Nakuwamy je po całości delikatnie widelcem. Pieczemy spód ciasta w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mieszamy je z gotową masą makową. Przekładamy ją równomiernie na wystudzony spód ciasta.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i masło. Składniki ucieramy za pomocą miksera na gęsty i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.
Pod koniec dodajemy budyń. Ponownie całość mieszamy za pomocą miksera.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową przekładamy na masę makową.
Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Na koniec górę ciasta zdobimy polewą czekoladową. Tabliczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy je ze śmietaną. Delikatnie rozprowadzamy ją po cieście.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto cycki murzynki
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat seromakowca
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kruche ciasto w połączeniu z masą makową, masą serową i polewą czekoladową jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dobry seromakowiec? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, cukru pudru, żółtka i masła (150 g) zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowym ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia. Nakuwamy je po całości delikatnie widelcem. Pieczemy spód ciasta w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Następnie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mieszamy je z gotową masą makową. Przekładamy ją równomiernie na wystudzony spód ciasta. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i masło. Składniki ucieramy za pomocą miksera na gęsty i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę. Pod koniec dodajemy budyń. Ponownie całość mieszamy za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową przekładamy na masę makową. Jak upiec seromakowiec? Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec górę ciasta zdobimy polewą czekoladową. Tabliczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy je ze śmietaną. Delikatnie rozprowadzamy ją po cieście.
Sprawdzony przepis na seromakowiec nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Pyszne ciasto odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Gotowa masa makowa także doskonale sprawdza się w tego typu przepisach. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w seromakowcu
Lista alergenów dla seromakowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Czekolada deserowa
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze seromakowca
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.