Sernikobrownie z brzoskwiniami
- Ser twarogowy półtłusty - 1 wiaderko serka (500 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Cukier - 1,5 szklanka (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (50 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (820 g)
Przepis na sernikobrownie z brzoskwiniami krok po kroku
W małym rondelku roztop 1 kostkę masła i dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Wymieszaj dokładnie, tak by składniki połączyły się razem.
Do miseczki wbij 3 jajka i dodaj 1 pół szklanki cukru, ubijaj mikserem na średnich obrotach. Dodaj powoli roztopioną czekoladę, wciąż ubijając. Na końcu przesiej do miski 1 szklankę mąki i szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
W osobnej misce przygotuj ser, 2 jajka, skrobię ziemniaczaną, cukier i szczyptę cukru waniliowego. Ubij wszystko na puchatą masę za pomocą miksera.
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w cieniutkie plasterki.
W misce przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą szklankę mąki, pół kostki masła, kakao i pół szklanki cukru. Wyrób jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
Tortownice wyłóż papierem do pieczenia na spód wylej masę czekoladową. Na wierz wylej połowę masy serowej. Na masę serową poukładaj pokrojone brzoskwinie i przykryj je drugą połową masy. Na wierzch zetrzyj kruche ciasto, tak by zakrywało całą masę.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już suche, jeśli tak, to możesz wyciągnąć je z piekarnika. Posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu będzie stanowić idealną ozdobę imprezowego stołu. Połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wzrok wszystkich gości. Dużą niespodzianką są ukryte w środku masy serowej miękkie brzoskwinie. Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciach, a także jako deser do kawy.
Serowiec z brzoskwiniami smakuje wybornie i jest to ciasto naprawdę słodkie, kruche i rozpływające się w ustach.
Przepis na sernik z brzoskwiniami jest kombinacją receptury na czekoladowe brownie i słodki sernik waniliowy. Najlepiej zrobić masę serową z sera z wiaderka, gdyż ma on odpowiednią, bardzo drobną strukturę, idealną do serowej słodkiej masy.
Ten placek jest naprawdę prosty, poradzi sobie z nim sobie nawet początkujących kucharzy, a dzięki dużej ilości smacznych warstw prezentuje się elegancko i szykownie. Wygląda jak wypiek wprost z drogiej i ekskluzywnej cukierni, choć jest smacznym, domowym plackiem. Sposób wykonania jest łatwy i niezbyt skomplikowany, a całość zabiera niewiele czasu.
W tym przepisie tradycyjny sernik łączy się z amerykańskim ciastem czekoladowym, dzięki temu tworzy przepyszny duet smakowy. Całość dopełniają słodkie brzoskwinie z kruszonką. Będzie idealnym deserem dla miłośników słodkich smaków.
Brzoskwinie, są idealnym wyborem do ciasta, ze względu na słodki smak i miękki miąższ. Pasują do waniliowej masy serowej. Najlepiej wybierać brzoskwinie w lekkim syropie. Brzoskwinie są bardzo zdrowymi owocami, zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Są świetnym źródłem boru, pierwiastka, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i rozrodczego, dlatego często powinny pojawiać się w potrawach kobiet w trakcie menopauzy. Są bardzo lekkostrawne, więc idealnie pasują do czekoladowego ciast. Brownie z tego przepisu wychodzi miękkie i wilgotne, co świetnie komponuje się z chrupiącą kruszonką. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Alergeny w sernikobrownie z brzoskwiniami
Lista alergenów dla sernikobrownie z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze sernikobrownie z brzoskwiniami
Energia i białka
(228g)
Węglowodany
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy
(228g)
Składniki mineralne
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.