Sernik złota rosa

Opublikowano: 05.07.2022 r., 15:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złoty sernik z rosą
Sernik złota rosa
Poznaj przepis na pyszny, efektowny sernik ze złotą rosą.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
382 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Masło (50 g)
  • Twaróg sernikowy (800 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 szklanki (200 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (70 g)
  • Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Białko jajka (6 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia

Przepis na sernik złota rosa krok po kroku

Masło roztop w rondelku. Herbatniki drobno rozkrusz i wymieszaj z masłem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Dwa całe jajka i cztery żółtka ubij z dodatkiem szklanki ksylitolu. Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując do połączenia składników.

Mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i stopniowo wlewaj do masy serowej, cały czas ubijając mikserem.

Otrzymaną masę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut. Zmniejsz moc piekarnika do 150 st. C.

Sześć białek jaj ubijaj ze szklanką ksylitolu, wyłóż na masę serową i piecz w 150 st. C ok. 15 minut.

Odstaw do ostygnięcia na co najmniej godzinę do pojawienia się kropelek rosy.

Jak oceniasz przepis na sernik złota rosa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika złota rosa

Sernik złota rosa to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na przygotowanie tego popularnego, twarogowego ciasta. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane i wykorzystując nasz najlepszy sprawdzony przepis, na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Najlepszy sernik złota rosa to ten ze spodem z kruchego ciasta i samodzielnie przygotowanym, domowym twarogiem. Dla ułatwienia i oszczędności czasu możesz jednak wprowadzić kilka modyfikacji. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie spodu z herbatników lub biszkoptów oraz twaróg z wiaderka zamiast samodzielnie ucieranego sera. Dzięki temu można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a sernik będzie równie pyszny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik złota rosa, który będzie dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, herbatniki, jajka (zarówno żółtka, jak i białka), ksylitol, budyń oraz mleko krowie lub roślinne. Przepis na sernik złota rosa, mimo że nie jest bardzo skomplikowany, wymaga trochę czasu, dlatego zaplanuj go sobie odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Ten sernik nie tylko pyszne smakuje, ale też bardzo dobrze prezentuje się na stole, dlatego świetnie sprawdzi się na uroczystości, czy spotkania w gronie rodziny i/lub przyjaciół. Głównym elementem jest złota rosa, która pojawia się samoistnie podczas stygnięcia ciasta i przypomina złote kuleczki. Sernik z rosą jest delikatny, lekko słodki, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasta. Bez wątpienia jest ono warte spróbowania.

Alergeny w serniku złota rosa

Lista alergenów dla sernika złota rosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze sernika złota rosa

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
159.18
382.03
Białko (g)
7.32
17.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
20.42
49.00
Węglowodany przyswajalne (g)
20.16
48.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
6.53
15.66
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
8.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.90
6.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
5.61
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.35
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.74
148.17
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
67.99
163.17
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.22
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.11
161.07
Tiamina (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.52
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
1.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.85
62.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.42
25.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
296.90
712.56
Potas (mg)
121.43
291.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
91.09
218.61
Fosfor (mg)
170.20
408.49
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.52
25.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.23
Cynk (mg)
0.45
1.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika złota rosa 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika złota rosa

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Twaróg sernikowy
800 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 800 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
2 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
68.00