Sernik złota rosa
- Herbatniki (300 g)
- Masło (50 g)
- Twaróg sernikowy (800 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 szklanki (200 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (70 g)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Białko jajka (6 szt.)
Przepis na sernik złota rosa krok po kroku
Masło roztop w rondelku. Herbatniki drobno rozkrusz i wymieszaj z masłem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Dwa całe jajka i cztery żółtka ubij z dodatkiem szklanki ksylitolu. Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując do połączenia składników.
Mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i stopniowo wlewaj do masy serowej, cały czas ubijając mikserem.
Otrzymaną masę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut. Zmniejsz moc piekarnika do 150 st. C.
Sześć białek jaj ubijaj ze szklanką ksylitolu, wyłóż na masę serową i piecz w 150 st. C ok. 15 minut.
Odstaw do ostygnięcia na co najmniej godzinę do pojawienia się kropelek rosy.
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto wenus
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Ciasto z serem białym
-
Sernik z mango na zimno
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik cynamonowy
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Serniki dietetyczne
Więcej informacji na temat sernika złota rosa
Sernik złota rosa to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na przygotowanie tego popularnego, twarogowego ciasta. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane i wykorzystując nasz najlepszy sprawdzony przepis, na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Najlepszy sernik złota rosa to ten ze spodem z kruchego ciasta i samodzielnie przygotowanym, domowym twarogiem. Dla ułatwienia i oszczędności czasu możesz jednak wprowadzić kilka modyfikacji. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie spodu z herbatników lub biszkoptów oraz twaróg z wiaderka zamiast samodzielnie ucieranego sera. Dzięki temu można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a sernik będzie równie pyszny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik złota rosa, który będzie dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, herbatniki, jajka (zarówno żółtka, jak i białka), ksylitol, budyń oraz mleko krowie lub roślinne. Przepis na sernik złota rosa, mimo że nie jest bardzo skomplikowany, wymaga trochę czasu, dlatego zaplanuj go sobie odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Ten sernik nie tylko pyszne smakuje, ale też bardzo dobrze prezentuje się na stole, dlatego świetnie sprawdzi się na uroczystości, czy spotkania w gronie rodziny i/lub przyjaciół. Głównym elementem jest złota rosa, która pojawia się samoistnie podczas stygnięcia ciasta i przypomina złote kuleczki. Sernik z rosą jest delikatny, lekko słodki, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasta. Bez wątpienia jest ono warte spróbowania.
Alergeny w serniku złota rosa
Lista alergenów dla sernika złota rosa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze sernika złota rosa
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.