Sernik ze słonym karmelem
- Herbatniki (300 g)
- Masło (85 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Kajmak (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (75 g)
Przepis na sernik ze słonym karmelem krok po kroku
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozgrzej piekarnik do 175 st. C, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
W blenderze zblenduj ciastka z 60 g masła (mogą być niewielkie grudki).
Przełóż spód z herbatników do tortownicy i równomiernie go rozprowadź na całym spodzie (dnem szklanki ugnieć dobrze - jeśli nie ugnieciesz, spód będzie się rozpadał, nie przesadzaj także i nie ugnieć go a bardzo, by nie był za twardy. Ma być po prostu stabilny i się dobrze trzymać).
Schowaj tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W wysokiej misce zmiksuj ser oraz kajmak.
Jak składniki się połączą, dodawaj żółtko-jajko na przemian do połączenia składników.
Na końcu dodaj szczyptę soli i krótko zmiksuj.
Masę serową wlej na spód z herbatników.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godzinę bez termoobiegu. Sprawdzaj na środku patyczkiem, czy nie pozostaje mokre i surowe (!) ciasto na nim.
Po upieczeniu studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik ostudź całkowicie.
Po ostudzeniu dopiero przygotuj karmel.
Do garnka (najlepiej nieprzywierającego) wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Nie mieszaj w tym czasie. Użyj niewielkiej mocy palnika (nie przypalaj).
Jak cukier się zabarwi na złoto, dodaj śmietankę oraz masło. Cały czas mieszaj.
Zredukuj karmel, powinien trochę zgęstnieć. Podczas gotowania karmel może pryskać (więc uważaj).
Na koniec wsyp sól (około 1/4 łyżeczki, ale dopasuj ilość pod siebie).
Wszystko wymieszaj i już po dodaniu soli nie gotuj.
Płynny, ciepły (nie gorący) karmel wylej na sernik.
Można od razu kroić.
Karmel trzeba przygotować na świeżo przed serwowaniem ciasta (najlepiej).
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika ze słonym karmelem
Cudownie pyszny, domowy sernik ze słonym karmelem – najlepszy na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić sernik ze słonym karmelem. To bardzo łatwe. Przepis na sernik ze słonym karmelem to proste składniki i nieskomplikowane wykonanie. Łączy on smak słodki ze słonym. Jest bardzo smaczny i aksamitny. Można go podać na imprezie urodzinowej albo przygotować na zwykły, niedzielny dzień. To najlepsze połączenie dla tych, którzy uwielbiają karmel oraz sernik. Nie zwlekaj i zrób ten sernik ze słonym karmelem do kawy.
Sernik ze słonym karmelem to pyszne ciasto, które jest uwielbiane przez wielu. Ma świetną konsystencję. Przepis na sernik ze słonym karmelem nie jest trudny do zrobienia. Składa się z prostych składników. Sernik ze słonym karmelem to spód zrobiony z herbatników i masła. Masa serowa wzbogacona jest o kajmak oraz sól. Domowy karmel zdobi wierzch ciasta. Uwierz, że jak zrobisz sernik ze słonym karmelem, każdy będzie zachwycony tym smacznym deserem.
To domowe ciasto jest dobre, gdy skończyły Ci się pomysły na ciekawe wypieki. Sernik ze słonym karmelem jest niesamowicie smaczny, ponieważ jest idealnie słodki. Dodatek soli sprawia, że sernik staje się pyszny, idealnie zrównoważony smakowo. Sernik będzie dobry do jedzenia, gdy będzie całkowicie zimny. Będzie wtedy też dobry do krojenia. Sernik (a dokładniej masa serowa), który nie jest dobrze ostudzony, będzie się rozpadał podczas krojenia i nakładania na talerz. Po ochłodzeniu ciasto ma szansę stać się bardziej zbite i stabilne.
Duża ilość cukru w cieście sprawia, że nie jest to deser idealny dla osób, które mają insulinooporność albo cukrzycę. W przepisie jest też spora ilość nasyconego tłuszczu, który w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu, zwłaszcza osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Sernik ze słonym karmelem należy do ciast wysokokalorycznych.
Jak zrobić sernik ze słonym karmelem? Przygotuj piekarnik i tortownicę. Żeby wypiek wyszedł najlepszy, pamiętaj, że do przepisu na sernik ze słonym karmelem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zrób spód z herbatników i masła. Najprościej to zrobić w blenderze. Wyłóż go na dno blaszki i dobrze ugnieć. Warto użyć do tego szklanki. Schowaj do lodówki i wykonaj masę serową. Zmiksuj ser z kajmakiem, dodaj jajka, żółtka i sól. Gotową masę wylej na spód i upiecz w piekarniku. Ostudź ciasto i dopiero wtedy przygotuj karmel. Podgrzej cukier, dodaj śmietankę oraz masło i sól. Karmel polewaj, gdy jest płynny, ale trochę ostudzony.
*Spróbuj karmelu. Jeżeli chcesz, dodaj więcej soli.
Alergeny w serniku ze słonym karmelem
Lista alergenów dla sernika ze słonym karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika ze słonym karmelem
Ten przepis jest wysokokaloryczny. Dostarcza dużo cukru, tłuszczów nasyconych, ale także białko. Nie zaleca się go osobom, które mają problemy z prawidłową glikemią.
Energia i białka
(223g)
Węglowodany
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Witaminy
(223g)
Składniki mineralne
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.