Sernik ze słonym karmelem

Opublikowano: 09.12.2022 r., 11:56 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik ze słonym karmelem
Sernik ze słonym karmelem
Cudownie pyszny, domowy sernik ze słonym karmelem – najlepszy na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić sernik ze słonym karmelem. To bardzo łatwe.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
540 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Masło (85 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, szklanka

Przepis na sernik ze słonym karmelem krok po kroku

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rozgrzej piekarnik do 175 st. C, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

W blenderze zblenduj ciastka z 60 g masła (mogą być niewielkie grudki).

Przełóż spód z herbatników do tortownicy i równomiernie go rozprowadź na całym spodzie (dnem szklanki ugnieć dobrze - jeśli nie ugnieciesz, spód będzie się rozpadał, nie przesadzaj także i nie ugnieć go a bardzo, by nie był za twardy. Ma być po prostu stabilny i się dobrze trzymać).

Schowaj tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

W wysokiej misce zmiksuj ser oraz kajmak.

Jak składniki się połączą, dodawaj żółtko-jajko na przemian do połączenia składników.

Na końcu dodaj szczyptę soli i krótko zmiksuj.

Masę serową wlej na spód z herbatników.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godzinę bez termoobiegu. Sprawdzaj na środku patyczkiem, czy nie pozostaje mokre i surowe (!) ciasto na nim.

Po upieczeniu studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik ostudź całkowicie.

Po ostudzeniu dopiero przygotuj karmel.

Do garnka (najlepiej nieprzywierającego) wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Nie mieszaj w tym czasie. Użyj niewielkiej mocy palnika (nie przypalaj).

Jak cukier się zabarwi na złoto, dodaj śmietankę oraz masło. Cały czas mieszaj.

Zredukuj karmel, powinien trochę zgęstnieć. Podczas gotowania karmel może pryskać (więc uważaj).

Na koniec wsyp sól (około 1/4 łyżeczki, ale dopasuj ilość pod siebie).

Wszystko wymieszaj i już po dodaniu soli nie gotuj.

Płynny, ciepły (nie gorący) karmel wylej na sernik.

Można od razu kroić.

Karmel trzeba przygotować na świeżo przed serwowaniem ciasta (najlepiej).

Jak oceniasz przepis na sernik ze słonym karmelem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sernika ze słonym karmelem

Cudownie pyszny, domowy sernik ze słonym karmelem – najlepszy na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić sernik ze słonym karmelem. To bardzo łatwe. Przepis na sernik ze słonym karmelem to proste składniki i nieskomplikowane wykonanie. Łączy on smak słodki ze słonym. Jest bardzo smaczny i aksamitny. Można go podać na imprezie urodzinowej albo przygotować na zwykły, niedzielny dzień. To najlepsze połączenie dla tych, którzy uwielbiają karmel oraz sernik. Nie zwlekaj i zrób ten sernik ze słonym karmelem do kawy.

Sernik ze słonym karmelem to pyszne ciasto, które jest uwielbiane przez wielu. Ma świetną konsystencję. Przepis na sernik ze słonym karmelem nie jest trudny do zrobienia. Składa się z prostych składników. Sernik ze słonym karmelem to spód zrobiony z herbatników i masła. Masa serowa wzbogacona jest o kajmak oraz sól. Domowy karmel zdobi wierzch ciasta. Uwierz, że jak zrobisz sernik ze słonym karmelem, każdy będzie zachwycony tym smacznym deserem.

To domowe ciasto jest dobre, gdy skończyły Ci się pomysły na ciekawe wypieki. Sernik ze słonym karmelem jest niesamowicie smaczny, ponieważ jest idealnie słodki. Dodatek soli sprawia, że sernik staje się pyszny, idealnie zrównoważony smakowo. Sernik będzie dobry do jedzenia, gdy będzie całkowicie zimny. Będzie wtedy też dobry do krojenia. Sernik (a dokładniej masa serowa), który nie jest dobrze ostudzony, będzie się rozpadał podczas krojenia i nakładania na talerz. Po ochłodzeniu ciasto ma szansę stać się bardziej zbite i stabilne.

Duża ilość cukru w cieście sprawia, że nie jest to deser idealny dla osób, które mają insulinooporność albo cukrzycę. W przepisie jest też spora ilość nasyconego tłuszczu, który w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu, zwłaszcza osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Sernik ze słonym karmelem należy do ciast wysokokalorycznych.

Jak zrobić sernik ze słonym karmelem? Przygotuj piekarnik i tortownicę. Żeby wypiek wyszedł najlepszy, pamiętaj, że do przepisu na sernik ze słonym karmelem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zrób spód z herbatników i masła. Najprościej to zrobić w blenderze. Wyłóż go na dno blaszki i dobrze ugnieć. Warto użyć do tego szklanki. Schowaj do lodówki i wykonaj masę serową. Zmiksuj ser z kajmakiem, dodaj jajka, żółtka i sól. Gotową masę wylej na spód i upiecz w piekarniku. Ostudź ciasto i dopiero wtedy przygotuj karmel. Podgrzej cukier, dodaj śmietankę oraz masło i sól. Karmel polewaj, gdy jest płynny, ale trochę ostudzony.

*Spróbuj karmelu. Jeżeli chcesz, dodaj więcej soli.

Alergeny w serniku ze słonym karmelem

Lista alergenów dla sernika ze słonym karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika ze słonym karmelem

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis jest wysokokaloryczny. Dostarcza dużo cukru, tłuszczów nasyconych, ale także białko. Nie zaleca się go osobom, które mają problemy z prawidłową glikemią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
242.28
540.30
Białko (g)
8.75
19.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
27.18
60.61
Węglowodany przyswajalne (g)
26.90
59.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
10.95
24.41
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
15.26
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
9.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
7.52
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.63
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.13
156.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina A (µg (mcg))
77.67
173.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.62
1.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.23
170.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.02
69.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.91
37.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
351.14
783.04
Potas (mg)
157.78
351.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.77
278.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
214.45
478.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.69
28.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
1.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika ze słonym karmelem 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika ze słonym karmelem

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
85 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 85 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Koszt składników
53.00