Przepis na sernik z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj do miękkości.

Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę.

Masło roztop w rondelku i ostudź je.

Ziemniaki wraz z serem i masłem przełóż do blendera i zblenduj na gładką masę.

Białka oddziel od żółtek do osobnych misek.

Białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka zmiksuj lekko.

Masę serowo ziemniaczaną połącz z żółtkami, a potem dodaj do całości pianę z białek.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę serową.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut.

Sernik z ziemniakami podany z owocami.
sernik z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
21.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
373 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Sernik z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z ziemniakami

Sernik z ziemniakami to przepyszny i prosty sposób na to ciekawe ciasto. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest prosta i bardzo smaczna.

Przepis na sernik z ziemniakami to dobry pomysł na pyszny wypiek z dodatkiem ziemniaków, które, choć mogą dziwić, naprawdę tutaj pasują. To idealna alternatywa dla klasycznego sernika, tylko że w dużo prostszej odsłonie. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Twaróg najlepiej wybierać półtłusty, jednak osoby na diecie redukcyjnej mogą go zamienić na wersję odtłuszczoną. Dzięki temu ciasto zyskuje jeszcze więcej odżywczego białka, a ma mniej kalorii. Ciężko się oprzeć temu wspaniałemu sernikowi. Jest to niezwykle prosty przepis, który zawsze się udaje. Na pewno poradzi sobie z nim nawet początkujący amator wypieków. Jest to dobry pomysł na przepyszny i prosty deser na wszelkie przyjęcia, a także spotkania w gronie rodziny. Zachwyca pięknym wyglądem i wspaniałym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z ziemniakami, by był smaczny, ale też prosty, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. W dodatku wszystkie składniki masz już w domu. Robi się go z ziemniakami gotowanymi, by był niezwykle puszysty i delikatny. Powstaje z niego ciasto idealne. Masa ma wspaniałą strukturę, która ze względu na pieczenie sera jest bardzo zwarta. Do tego przepisu najlepiej wybrać podwójnie mielony twaróg, który jest niezwykle delikatny i bardzo sypki. Można go znaleźć pod nazwą sernikowy, gdyż świetnie sprawdza się właśnie w tym wypieku. Najlepiej wybrać sprawdzony twaróg, który nie jest zbyt kwaśny, ponieważ to mogłoby zepsuć cały efekt. Można również skorzystać z serka mascarpone, który jest bardzo gęsty, a przy tym niezwykle kremowy. Wybór odpowiedniego sera jest niezwykle kluczowy, bo wpływa na całą jakość i finalną prezentację deseru. Został on wzbogacony o kremowy serek mascarpone, który ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem.

Wartości odżywcze sernika z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
226.31 kcal
373.40 kcal
Białko
6.54 g
10.79 g

Węglowodany w serniku z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
21.91 g
36.16 g
Węglowodany przyswajalne
21.52 g
35.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
12.90 g
21.28 g
Tłuszcze nasycone
8.48 g
14.00 g
Tłuszcze nienasycone
4.42 g
7.29 g
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
6.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
1.20 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
93.11 mg
153.64 mg

Witaminy w przepisie na sernik z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
121.56 µg (mcg)
200.57 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
3.54 mg
5.84 mg
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
0.79 mg
Retinol
119.64 µg (mcg)
197.41 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.24 mg
Niacyna
0.24 mg
0.40 mg
Foliany
15.10 µg (mcg)
24.92 µg (mcg)
Beta karoten
23.41 µg (mcg)
38.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
155.62 mg
256.77 mg
Potas
140.15 mg
231.25 mg
Wapń
44.36 mg
73.19 mg
Fosfor
102.90 mg
169.78 mg
Magnez
9.22 mg
15.22 mg
Żelazo
0.47 mg
0.78 mg
Cynk
0.42 mg
0.70 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z ziemniakami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z ziemniakami

Lista alergenów dla sernika z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
600 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 600 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Budyń (proszek)
45 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na sernik z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób