Sernik z wiaderka z masą krówkową
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masa krówkowa (200 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Herbatniki (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło (120 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową krok po kroku
Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną masę.
Do ciastek dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód masą z herbatników.
Dociśnij ciastka dłonią.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na białą puszystą masę.
Do jajek dodaj twaróg oraz śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
Zmiksuj składniki krótko, aby nie napowietrzać masy.
Wlej masę twarogową na spód z ciastek.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Wystudź sernik i jego wierzch posmaruj masą kajmakową.
Na patelni upraż orzechy włoskie i posiekaj.
Posyp masę kajmakową orzechami.
Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin i podziel na porcje.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika z wiaderka z masą krówkową
Sernik z wiaderka z masą krówkową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik jest bardzo kremowy i idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest słodki i dobrze komponuje się z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Przepis na sernik z wiaderka z masą krówkową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg z wiaderka, masa krówkowa, orzechy włoskie, herbatniki, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, cukier, masło, jajka.
Jak zrobić sernik z wiaderka z masą krówkową? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na drobną masę. Do ciastek dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód masą z herbatników. Dociśnij ciasta dłonią. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na białą puszystą masę. Do jajek dodaj twaróg oraz śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj składniki krótko, aby nie napowietrzać masy. Wlej masę twarogową na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź sernik i jego wierzch posmaruj masą kajmakową. Na patelni upraż orzechy włoskie i posiekaj. Posyp masę kajmakową orzechami. Sernik schłodź w lodówce przez 8 godzin i podziel na porcje.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.
Podsumowując pyszny sernik z masą kajmakową jest idealny na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik podać można jako dodatek do kawy i herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.
Alergeny w serniku z wiaderka z masą krówkową
Lista alergenów dla sernika z wiaderka z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- masa krówkowa
- Herbatniki
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z wiaderka z masą krówkową
Sernik z wiaderka z masą krówkową to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera sporą ilość cukru i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz walczące z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.