Sernik z wiaderka na herbatnikach

Opublikowano: 15.09.2021 r., 14:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na herbatnikach z truskawkami
Sernik z wiaderka na herbatnikach
Sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonała propozycja pyszny i szybki sernik na spodzie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie zajrzyj do naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 85 min
562 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Mascarpone (350 g)
  • Budyń (proszek) (75 g)
  • Herbatniki (250 g)
  • Masło - Pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser

Przepis na sernik z wiaderka na herbatnikach krok po kroku

Jajka ubij w misce, aż zbieleją. Dodaj do nich twaróg, mleko skondensowane słodzone oraz mascarpone i budyń. Zmiksuj do połączenia składników.

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i utrzyj do połączenia składników. Masa powinna być wilgotna.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na spód masę z herbatników. Przelej masę twarogową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sernika z wiaderka na herbatnikach

Sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonała propozycja na dobry sernik domowej roboty na spodzie z herbatników. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się dużo szybsze. Przepis sernik z wiaderka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, mleko skondensowane słodzone, serek mascarpone, herbatniki i masło, cukier z prawdziwą wanilią oraz budyń.

Jak zrobić sernik z wiaderka na herbatnikach? W dużej misce umieść jajka i ubij aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, ser mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią mleko skondensowane słodzone oraz budyń. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Gdyż zbytnio nabierze powietrza i sernik pęknie podczas pieczenia. Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj ciepłe masło i utrzyj. Masa powinna być wilgotna i klejąca. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia na spód wyłóż ciastka z masłem na nie przelej masę na serową i piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sernik z wiaderka na herbatnikach to dobry pomysł na smaczny deser na imprezę rodzinną. Pyszny sernik jest kremowy i słodki. Sernik na spodzie z herbatników zasmakuje niejednemu wymagającemu gościowi.

Alergeny w serniku z wiaderka na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika z wiaderka na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • mascarpone
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika z wiaderka na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Sernik jest wyrobem wysokokalorycznym. Domowy wypiek zawiera mniej dodatków do żywności. Twaróg zawiera dużo białka i wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
244.75
562.92
Białko (g)
8.69
20.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
18.28
42.05
Węglowodany przyswajalne (g)
18.05
41.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
14.98
34.46
Tłuszcze nasycone (g)
11.30
25.98
Tłuszcze nienasycone (g)
3.69
8.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.00
6.89
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.59
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.53
203.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
75.22
173.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.93
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.36
0.82
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.78
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.68
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.14
170.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
1.27
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.93
59.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.31
30.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
323.74
744.59
Potas (mg)
127.02
292.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
116.74
268.50
Fosfor (mg)
186.71
429.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.90
25.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
1.34
Cynk (mg)
0.53
1.21
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka na herbatnikach 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiaderka na herbatnikach

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
52.00