Sernik z serków homogenizowanych
- Serek homogenizowany waniliowy 4 sztuki (1000 g)
- Masło 1/2 kostki (125 g)
- Cukier 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (4 szt.)
- Brzoskwinie w syropie 1 puszka (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
Przepis na sernik z serków homogenizowanych krok po kroku
Serki włóż do miski, wbij jajka i dodaj rozpuszczone masło.
Mieszaj całość za pomocą rózgi do połączenia się składników.
Wsyp skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i połącz z powstałą masą.
Przelej masę ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z serków homogenizowanych
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z serków homogenizowanych. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu serków homogenizowanych.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Sernik z serków homogenizowanych jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Warto wspomnieć, że mój dzisiejszy przepis nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego będzie idealny dla każdego, nawet dla osób z nietolerancją białek zbóż prolaminowych, do których należy gluten.
Zatem, jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?
W pierwszej kolejności przełóż wszystkie serki do miski, wbij jajka i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, który idealnie komponuje się z serkami. Śmiało możesz wykorzystać też zwykły cukier. Następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj rozpuszczone masło. Nie ma konieczności wyrabiania ciasta za pomocą miksera. Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Idealnie sprawdzą się te z puszki w syropie. Sernik możesz też przygotować bez dodatków owocowych lub zamienić brzoskwinie na swoje ulubione owoce. Wystarczy, że wymieszasz całość rózgą. Ważne jest, tylko aby w masie ciasta nie było grudek.
Tak przygotowaną masę ciasta przelej do foremki posmarowanej masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach, po takim czasie deser będzie dobry do spożycia.
Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis. Jest on chyba najszybszy na przygotowanie sernika, przekonaj się sam i przygotuj ciasto na imprezę lub jako deser.
Alergeny w serniku z serków homogenizowanych
Lista alergenów dla sernika z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika z serków homogenizowanych
Do sernika możesz dodać laskę waniliową lub cukier waniliowy. Idealnie sprawdzają się brzoskwinie z puszki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.