Sernik z serków homogenizowanych

Opublikowano: 07.05.2022 r., 21:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik z serków homogenizowanych
Sernik z serków homogenizowanych
Szybki sernik z serków homogenizowanych to idealny pomysł na pyszne ciasto, gdy nie masz za dużo czasu na przygotowanie. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
155 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy 4 sztuki (1000 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, rózga, miska

Przepis na sernik z serków homogenizowanych krok po kroku

Serki włóż do miski, wbij jajka i dodaj rozpuszczone masło.

Mieszaj całość za pomocą rózgi do połączenia się składników.

Wsyp skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier.

Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i połącz z powstałą masą.

Przelej masę ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z serków homogenizowanych

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z serków homogenizowanych. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu serków homogenizowanych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik z serków homogenizowanych jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Warto wspomnieć, że mój dzisiejszy przepis nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego będzie idealny dla każdego, nawet dla osób z nietolerancją białek zbóż prolaminowych, do których należy gluten.

Zatem, jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?

W pierwszej kolejności przełóż wszystkie serki do miski, wbij jajka i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, który idealnie komponuje się z serkami. Śmiało możesz wykorzystać też zwykły cukier. Następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj rozpuszczone masło. Nie ma konieczności wyrabiania ciasta za pomocą miksera. Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Idealnie sprawdzą się te z puszki w syropie. Sernik możesz też przygotować bez dodatków owocowych lub zamienić brzoskwinie na swoje ulubione owoce. Wystarczy, że wymieszasz całość rózgą. Ważne jest, tylko aby w masie ciasta nie było grudek.

Tak przygotowaną masę ciasta przelej do foremki posmarowanej masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach, po takim czasie deser będzie dobry do spożycia.

Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis. Jest on chyba najszybszy na przygotowanie sernika, przekonaj się sam i przygotuj ciasto na imprezę lub jako deser.

Alergeny w serniku z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla sernika z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Do sernika możesz dodać laskę waniliową lub cukier waniliowy. Idealnie sprawdzają się brzoskwinie z puszki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
155.20
155.20
Białko (g)
8.34
8.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.54
15.54
Węglowodany przyswajalne (g)
15.18
15.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.90
6.90
Tłuszcze nasycone (g)
4.61
4.61
Cholesterol (mg)
60.16
60.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
26.80
26.80
Wapń (mg)
37.06
37.06
Magnez (mg)
53.11
53.11
Żelazo (mg)
0.29
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z serków homogenizowanych 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z serków homogenizowanych

Koszt składników
44.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
1000 g
4 sztuki
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 8
12.86
Za 1000 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Brzoskwinie w syropie
500 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
44.90