Sernik z rosą na herbatnikach

Opublikowano: 29.09.2024 r., 13:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sernik z rosą
Sernik z rosą na herbatnikach
Sernik z rosą na herbatnikach jest jednym z tych deserów, który naprawdę zachwyca. Nie tylko smakiem, ale i strukturą. W dodatku jego przygotowanie jest proste!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
239 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - około 16 sztuk (80 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Białko jajka (5 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, lodówka, forma do pieczenia 24x28 cm

Przepis na sernik z rosą na herbatnikach krok po kroku

Blaszkę zabezpiecz papierem do pieczenia, a na dno wyłóż herbatniki.

Jajka ubij z cukrem (połową) i sokiem z cytryny (2 łyżkami) w dużej misce.

Dolewaj mleko, ciągle ubijając.

Małymi porcjami dodawaj ser, cały czas ubijając, aż do powstania gęstej jednolitej masy.

Masę serową wyłóż na ciastka.

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz 50 minut.

W międzyczasie przygotuj masę z białek. Wrzuć je do miski razem z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny i ubij na sztywną pianę.

Wyłóż masę delikatnie na upieczony sernik (zaraz po wyciągnięciu). Zapiekaj kolejne 10 minut w 140-150 st. C. Nie można spiec piany za bardzo.

Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik z rosą na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z rosą na herbatnikach

Sernik z rosą na herbatnikach jest jednym z tych deserów, który naprawdę zachwyca. Nie tylko smakiem, ale i strukturą. W dodatku jego przygotowanie jest proste!

Przepis na sernik z rosą na herbatnikach to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. To ciasto lepiej od razu przygotować w wersji na dużą blachę, bo w szybkim tempie znika z talerzy. To prosty i pyszny deser idealnie pasujący na imprezę rodzinną lub w gronie znajomych. Sprawdzony przepis pozwoli cieszyć się najlepszym sernikiem, jaki tylko możesz sobie wyobrazić. Dobry domowy sernik nie ma sobie równych. Zachwyci każde nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z rosą na herbatnikach, by był smaczny i mokry, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Przepis na ten sernik jest bardzo prosty, wystarczy, że będziesz trzymać się przepisu, a doświadczenie cukiernicze nie będzie Ci potrzebne. Stanowi więc doskonały pomysł na deser dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Jedną z ciekawszych rzeczy jest złota rosa na cieście. Wiele osób zastanawia się jak ją przygotować. Odpowiedź znajdziesz w tym przepisie. Zrobisz go ze zwykłym serem z wiaderka. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.

Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Alergeny w serniku z rosą na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika z rosą na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze sernika z rosą na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
140.19
239.73
Białko (g)
9.11
15.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
16.59
28.36
Węglowodany przyswajalne (g)
16.49
28.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
4.19
7.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.66
4.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.53
2.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.19
2.04
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.58
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.81
76.63
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A (µg (mcg))
41.65
71.23
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.67
Witamina C (mg)
0.68
1.17
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.55
Witamina E (mg)
0.14
0.25
Retinol (µg (mcg))
41.09
70.26
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.21
0.36
Niacyna (mg)
0.29
0.49
Foliany (µg (mcg))
17.64
30.16
Beta karoten (µg (mcg))
6.99
11.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód (mg)
267.60
457.59
Potas (mg)
108.00
184.68
Wapń (mg)
69.81
119.38
Fosfor (mg)
143.22
244.90
Magnez (mg)
8.78
15.01
Żelazo (mg)
0.34
0.58
Cynk (mg)
0.41
0.70
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z rosą na herbatnikach 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z rosą na herbatnikach

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
80 g
około 16 sztuk
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 80 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
34.50