Sernik z rodzynkami
- Budyń (proszek) - śmietankowy (80 g)
- Cukier wanilinowy (32 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Margaryna do pieczenia - w temperaturze pokojowej (150 g)
- Cukier puder (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Rodzynki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Bułka tarta (20 g)
Przepis na sernik z rodzynkami krok po kroku
Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, odsącz i oprósz mąką.
Do miski włóż twaróg sernikowy, margarynę pokrojoną w kostkę, budyń, cukier puder, cukier wanilinowy oraz wybij jajka.
Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na jednolitą masę.
Do masy dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj masę przy pomocy łyżki.
Blaszkę do pieczenia natłuść i obsyp bułką tartą.
Masę serową przełóż do blaszki do pieczenia.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika z rodzynkami
Sernik z rodzynkami to tradycyjny wypiek, który możesz przygotować z okazji świąt lub na ważne uroczystości rodzinne. Pyszny sernik z rodzynkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis na sernik z rodzynkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: budyń w proszku, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, margaryna, cukier puder, jajka, rodzynki, mąka pszenna oraz bułka tarta.
A jak zrobić sernik z rodzynkami? Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, odsącz i oprósz mąką. Do miski włóż twaróg sernikowy, margarynę pokrojoną w kostkę, budyń, cukier puder, cukier wanilinowy oraz wybij jajka. Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na jednolitą masę. Do masy dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj masę przy pomocy łyżki. Blaszkę do pieczenia natłuść i obsyp bułką tartą. Masę serową przełóż do blaszki do pieczenia. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, między innymi jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów.
Podsumowując najlepszy sernik pieczony w piekarniku stanowi idealną propozycję na deser, który możesz podać na święta oraz mniej uroczyste okazje. Pyszny sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Smaczny sernik podać można udekorowany cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Produkty niezbędne do przygotowania sernika dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w serniku z rodzynkami
Lista alergenów dla sernika z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sernika z rodzynkami
Sernik z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
-
budyń,
cukier,
twaróg,
cukier,
jajka,
rodzynki,
mąka pszenna,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.