Sernik z rodzynkami

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek sernika z rodzynkami
Sernik z rodzynkami
Sernik z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczne ciasto, które możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sernik.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
378 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Budyń (proszek) - śmietankowy (80 g)
  • Cukier wanilinowy (32 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Margaryna do pieczenia - w temperaturze pokojowej (150 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Rodzynki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Bułka tarta (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na sernik z rodzynkami krok po kroku

Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, odsącz i oprósz mąką.

Do miski włóż twaróg sernikowy, margarynę pokrojoną w kostkę, budyń, cukier puder, cukier wanilinowy oraz wybij jajka.

Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na jednolitą masę.

Do masy dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj masę przy pomocy łyżki.

Blaszkę do pieczenia natłuść i obsyp bułką tartą.

Masę serową przełóż do blaszki do pieczenia.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Jak oceniasz przepis na sernik z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat sernika z rodzynkami

Sernik z rodzynkami to tradycyjny wypiek, który możesz przygotować z okazji świąt lub na ważne uroczystości rodzinne. Pyszny sernik z rodzynkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis na sernik z rodzynkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: budyń w proszku, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, margaryna, cukier puder, jajka, rodzynki, mąka pszenna oraz bułka tarta.

A jak zrobić sernik z rodzynkami? Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, odsącz i oprósz mąką. Do miski włóż twaróg sernikowy, margarynę pokrojoną w kostkę, budyń, cukier puder, cukier wanilinowy oraz wybij jajka. Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na jednolitą masę. Do masy dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj masę przy pomocy łyżki. Blaszkę do pieczenia natłuść i obsyp bułką tartą. Masę serową przełóż do blaszki do pieczenia. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, między innymi jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów.

Podsumowując najlepszy sernik pieczony w piekarniku stanowi idealną propozycję na deser, który możesz podać na święta oraz mniej uroczyste okazje. Pyszny sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Smaczny sernik podać można udekorowany cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Produkty niezbędne do przygotowania sernika dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serniku z rodzynkami

Lista alergenów dla sernika z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sernika z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Sernik z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
216.24
378.42
Białko (g)
8.32
14.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
22.59
39.54
Węglowodany przyswajalne (g)
22.13
38.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
10.57
18.49
Tłuszcze nasycone (g)
3.96
6.94
Tłuszcze nienasycone (g)
6.60
11.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.20
7.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.40
4.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.78
97.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
110.07
192.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.32
0.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
105.19
184.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.71
27.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
58.41
102.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
296.69
519.20
Potas (mg)
128.62
225.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.22
101.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.32
214.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.84
15.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
0.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
0.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z rodzynkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z rodzynkami

Koszt składników
38.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
80 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Margaryna do pieczenia
150 g
w temperaturze pokojowej
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 150 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
38.70